Razmišljate li o odlasku u Njemačku?

Podijelite vijest

Njemački standard, uređen sistem, mnoštvo mogućnosti, samo su neke od prvih asocijacija koje se većini jave na spomen Njemačke.

Još ako razgovaramo sa mladim ljudima, vrlo vjerovatno će reći da je to zemlja u kojoj je moguće dobiti kvalitetnije obrazovanje, i gdje je lakše naći posao sa boljim uslovima rada. U Njemačkoj su red i disciplina gotovo opipljivi, i svi kojima je ova zemlja konačno odredište unaprijed su spremni za takve životne i radne uslove. I na kraju, većina osoba će reći kako su stabilnost i sigurniji život za cijelu porodicu možda i najvažnije što ova zemlja nudi.

ČITAJ JOŠ:  U potrazi za radnicima Njemačka uvodi nova pravila za više useljavanja

Za stanovništvo Bosne i Hercegovine migracije, naročito one ekonomske prirode, nisu nepoznanica, a trend iseljavanja u potrazi za boljim životnim standardom u proteklom godinama ne jenjava. Najčešće destinacije već tradicionalno su zemlje zapadne Evrope, i to prije svega Njemačka.

Sredinom prošlog stoljeća, bh. građani koji bi odlazili u Njemačku u domovini su bili poznati kao gastarbajteri, odnosno “radnici gosti”. Ovakva migracija je najčešće značila razdvajanje porodica, jer bi u inostranstvo obično išao otac, dok bi majka i djeca ostajala u BiH. Danas, situacija je dosta drugačija. Iseljavaju se cijele porodice i zapravo započinju novi život u Njemačkoj i u potpunosti se asimiliraju u njemačko društvo.

ČITAJ JOŠ:  DIJASPORAC IZRAČUNAO TROŠKOVE ŽIVOTA PORODICE U NJEMAČKOJ / Kažu da je ovo jedina prava istina

No, bez obzira što se migracija, kako zbog globalizacije tako i brojnih drugih faktora, promijenila kroz vrijeme, asocijacije na Njemačku kao zemlju boljih prilika ostaju iste.

Da li ste i vi među onima koji razmišljaju o odlasku u Njemačku? Otkrijte nam vaše razloge u anketi.

Ukoliko je Njemačka vaša zemlja snova i već možda učite njemački jezik, sigurno planirate napraviti i značajniji iskorak u novi život. A najvažniji i prvi korak koji trebate napraviti jeste odabrati profesionalnu pomoć u zapošljavanju u Njemačkoj, koja je pri tome pouzdana. U Bosni i Hercegovini takvu vrstu kvalitetne i cjelokupne podrške u procesu posredovanja pri zapošljavanju pruža agencija Jobstep International.

ČITAJ JOŠ:  Zemlje EU u kojima je dozvoljeno dvojno državljanstvo: Ovo su uvjeti

Ova agencija već 12 godina uspješno posreduje u traženju pouzdanih i sigurnih poslodavaca, ali pruža i pomoć pri nostrifikaciji diplome, administrativnu podršku u popunjavanju različitih formulara kao i pregled potrebne dokumentacije. Svjesni da svaki pojedinac zaslužuje individualni pristup, u agenciji Jobstep su odlučni da mnogobrojnim kandidatima predstavljaju oslonac u procesu odlaska u Njemačkoj, kako bi svako ostvario svoju želju da započne život u zemlji blagostanja.

Klix