Rekordni skok slučajeva koronavirusa u šest američkih država

Novi slučajevi koronavirusne infekcije dostižu rekordne brojke u šest američkih država u utorak, označavajući porast broja slučajeva drugu uzastopno sedmicu dok je većina država ponovo otvorila ekonomiju.

Arizona, Florida, Oklahoma, Oregon i Texas su u utorak prijavili rekordni porast broja novih slučajeva nakon što su prošle sedmice također zabilježili najveći porast. Nevada je u utorak, također, izvijestila o najvećem broju na dnevnom nivou slučajeva u odnosu na prethodni maksimum, a i broj hospitalizacije također raste.

U bolnici u gradu Tucson u Arizoni u ponedjeljak je bio slobodan samo jedan krevet intenzivne njege određen za bolesnike s COVID-19, a ostalih 19 kreveta su popunjeni, rekao je predstavnik bolnice, prenosi Reuters.

Zdravstveni dužnosnici u mnogim državama pripisuju rast zaraze ponovnom otvaranju poduzeća i okupljanjima za Dan sjećanja tokom vikend krajem maja. Mnoge se države porast slučajeva zaraze pripisuju masovnim okupljanjima na protestima protiv rasne nepravde i policijske brutalnost koji su organizirani u posljednje tri sedmice.

U Oregonu zdravstveni dužnosnici pokušavaju zaistaviti širenje epidemije nakon 200 novih slučajeva koji su povezani s tamošnjom pentekostnom crkvom .

Oregonske novine izvijestile su da je videozapis na Facebook stranici crkve 24. maja pokazao stotine ljudi koji su zajedno pjevali. Velika okupljanja nisu tada dozvoljena. Videozapis je potom izbrisan, rečeno je.

Guverner Greg Abbott u Texasu rekao je da je rekordan broj novih slučajeva zahtijeva dodatna ispitivanja, a država ima na raspolaganju gotovo 15 000 bolničkih kreveta.

Texas je prošle sedmice testirao 674 na svakih 100.000 stanovnika, dok je polovina od 50 država testirala najmanje 1.000 od svakih 100.000 stanovnika. New York prednjači po broju testiranja, sa 2.245 od svakih 100.000 stanovnika, navodi se u analizi.

Najviši teksaški zdravstveni dužnosnik, John Hellerstedt, rekao je kako je povećanje testiranja moguće izvoditi, ali situacija se može promijeniti.

Prethodni članakOTUĐILE 4.300 KM: Zeničanke uz prijetnju pištoljem i nožem pljačkale prodavnice u Zenici (FOTO)
Sljedeći članakPletene kožne narukvice kao klasični detalj za odijelo i traper