S troje djece biciklima krenuli na put od 1.500 km: Spavaju na otvorenom, tuširaju se na livadi

Podijelite vijest

Porodica Sandić danas je ušla u 15. dan putovanja koje će ih zauvijek promijeniti i koje će godinama prepričavati.

Biljana i Dragan su sa kćerkama Iskrom (4), Sofijom (8) i Teodorom (10) krenuli na put od 1.500 kilometara, iz Kovačice do Švajcarske i to biciklima. I iako bi neko rekao da je putovanje sa djecom previše izazovno, a pogotovo ovog tipa, Sandići pomjeraju granice i sigurni su da će ovo putovanje biti velika životna škola, prilika da provedu mnogo više vremena zajedno nego inače, a da pritom dosta nauče o sebi samima i prirodi koja nas okružuje.

Biljana Sandić je za portal B92 otkrila kako je uopšte došlo do ideje da se upuste u ovakvu avanturu, kakav je njen dosadašnji utisak sa putovanja, ali i šta je do sada naučila o sebi i svojoj porodici, piše B92.

Neko će možda pomisliti da je put biciklima iz Srbije u Švajcarsku i to sa troje djece u najmanju ruku “luda ideja”.

Međutim, iako je Sandićima ovo prvo porodično duže putovanje biciklama, to svakako nije nešto što im je strano i na šta su se tek tako odlučili. Naprotiv, to je njihov način života. Svaki slobodan trenutak koriste da uživaju u prirodi, a otkad su se rodile, tome uče i svoje kćerkice.

“Suprug i ja smo izviđači i okrenuti smo prirodi. Tako su i naše djevojčice uz nas zavoljele prirodu i uče da je poštuju”, započinje Biljana priču za B92.net otkrivajući da Iskra, Sofija i Teodora već sada imaju mnogo prospavanih noći u šatoru, pa čak i koju pod vedrim nebom.

Pedalanje do Švajcarske zahtijeva ipak jedan vid discipline, a iako je svaki dan na putu priča za sebe, okvirno, Sandići se bude u 6 ujutru, doručkuju, potom se pakuju i kreću dvotočkašima oko 8, 9 ujutru. Kako kažu, ne staju do 12 sati osim da kupe nešto od hrane ukoliko je potrebno.

Naredna tri, četiri sata se odmaraju kako bi izbjegli vožnju po najtoplijem dijelu dana i onda ponovo voze do 18, 19 sati, osmatraju teren i mjesto gdje će prespavati.

“Kada nađemo mjesto, slijedi dizanje šatora, kuhanje večere, odlazak do najbliže kuće da bismo nasuli vodu u tuš za tuširanje i balon za piće i kuhanje. Tuš, okačimo o neko drvo i svi se hladnjikavom vodom istuširamo”, navela je ona.

A onda spavanje i punjenje baterija za novi dan.

“Nas četiri spavamo u šatoru dok suprug voli da spava pod vedrim nebom i da nas čuva. Djevojke zaspu oko 21-22h, dok suprug i ja liježemo malo kasnije”, priča Biljana.

Kada budu dostigli svoj cilj i dospjeli u Švajcarsku biciklama, nakon izvjesnog vremena će se vratiti autobusom u Srbiju.


Podijelite vijest