Saznajemo: Dvije banke u BiH povećavaju kamate!

Dvije utjecajne banke u Bosni i Hercegovini uskoro će povećati kamatne stope na kredite, saznaje portal Radiosarajevo.ba.

Poznato je da će za dio klijenata kamate biti povećane u periodu august-septembar, a dio njih će veće rate dobiti u novembru.

Informacija o povećanju kamatnih stupa potvrđena je portalu Radiosarajevo.ba i u Agenciji za bankarstvo BiH.

Banke, čija imena nisu zvanično saopćena, već šalju obavijesti svojim klijentima.

“Radit će korekciju za dio kredita vezanih za Euribor, korekcija će biti od 0,3 do 0,9 posto… Ovo je bilo očekivano ako imamo na umu šta se sve dešava u svijetu”, izjavio je za portal Radiosarajevo.ba direktor Agencije za bankarstvo FBiH Jasmin Mahmuzić.

Agencija za bankarstvo FBiH, pojasnio je Mahmuzić, nema pravnog mehanizma da određuje kamate.

Neslužbeno, navedenim bankama je sugerirano da sačekaju s povećanjem za još pola godine, “jer procjene govore da će se do tada i inflacija staviti pod kontrolu”, ali oni u ovom trenutku nisu prihvatili navedeni argument.

“Povećanje jeste malo, ali je u lošem kontekstu došlo, zbog značajnog povećanja cijena svega ostalog”, kažu naši sagovornici u bankarskom sektoru.

Dobra vijest je, ipak, kako saznajemo, da većina banaka, posebno domaćih, u ovom trenutku neće povećavati kamatne stope na kredite.

U Bosni i Hercegovini i Federaciji BiH ne postoje razlozi za šire i značajne promjene nivoa kamatnih stopa u nastavku godine, kazali su ranije iz Agencije za bankarstvo FBiH.

Najavljene promjene kreditno-monetarne politike Evropske centralne banke (ECB) imale su prve efekte na rast međubankarskih kamatnih stopa u EU. Trenutno, primarni cilj ECB je stabilizacija finansijskih tržišta i smanjenje inflatornih pritisaka.