SDP jednoglasan – žele Nikšića na čelu sve do lokalnih izbora

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Za danas je zakazan dugoočekivani Kongres SDP-a.

Sjednica ovog stranačkog organa već mjesecima je u fokusu interesa medija s obzirom na to da bi SDP trebao birati novo rukovodstvo.

Naime, trenutnom predsjendiku Nerminu Nikšiću faktički ističe mandat, no u posljednje vrijeme špekuliralo se da će Kongres produžiti taj mandat s obzriom na trenutnu političku situaciju.

Prema informacijama Raporta, posljednjih sedmica svi kantonalni i regionalni odbori stranke uputili su prijedlog Kongresu da se Nikšiću produži mandat minimalno do lokalnih izbora koji su iduće godine.

Lokalne stranačke organizacije navodno su takvu odluku donijele jednoglasno smatrajući da Nikšić treba provesti stranku kroz turbulentan period.

Većina SDP-ovaca smatra da bi unutarstranački izbori u ovom trenutku bespotrebno destabilizirali stranku jer izbori podrazumijevaju i suprotstavljene kandidate, lobiranja, natječaj…

U trenutku kada je su faktički tek vlade na svim nivoima formiranje, SDP-ovci smatraju da je to bespotrebno, posebno zbog činjenice da je Nikšić, zajedno sa ostalim liderima Trojke, vodio procese pregovora i formiranja vlasti. Uz Nikšićev, Kongres bi trebao produžiti mandat i članovima rukovodstva partije.

S obzirom na to da je Kongres najviše tijelo stranke uz dvotrećinsku većinu on može donijeti kakvu god odluku želi, pa i onu koja podrazumijeva produženje mandata.

Pored toga, sutra bi Kongres SDP-a trebao analizirati i trenutku politički situaciju, kao i izborni rezultat SDP-a na Općim izborima.

Press