Sedam načina za upotrebu paste za zube u vašem domaćinstvu

Iako se u većini domaćinstava pasta za zube koristi za higijenu zuba, postoji još mnogo načina da je koristite, od uklanjanja mrlja, poliranja pa do uklanjanja akni.Uklanja mrlje

Pasta za zube nije samo dobra za uklanjanje mrlja s naših zuba, nego je i djelotvorno sredstvo za uklanjanje mrlja s drugih površina. Zubna paste ima nježno abrezivno svojstvo pa može uklanjati mrlje bojica i markera sa zidova, namještaja ili naših omiljenih tena. Postupak: Jednu kašiku paste za zube pomiješajte s jednom ili dvije kašike vode. Nanesite smjesu po tenama i istrljajte je starom četkicom za zube. 

Pomaže pri uklanjanju akni

Među poznatim supermoćima zubne paste je i moć isušivanja. To je čini dobrim sredstvom za uklanjanje akni. Malo paste stavite na aknu i čekajte da se osuši, imate li vremena, možete je ostaviti da djeluje preko noći. Ovaj trik dobar je i ukoliko imate modrice. 

Poliranje

Budući da pasta za zube polira zube dok ne postanu biserno bijeli, ima smisla da pastu možete koristiti i za poliranje drugih stvari. Ovo blago abrazivno sredstvo možete koristiti za poliranje površina od nehrđajućeg čelika, nakita ili plastičnih spremnika. 

Popravite rupe u zidovima

Pastu za zube možete koristiti i kao sredstvo za popunjavanje rupa na zidu. Predlažemo da pastom za zube popunjavate rupe koje nisu veće od pet centimetara. 

Ublažavanje boli

Ako ste u potrazi za stredstvom koje će vas osloboditi svraba i iritacija od ujeda insekata, samo utrljajte malo paste za zube. Zubna pasta je prirodno sredstvo koje još možete koristiti i za smanjenje otoka, ali i za ublažavanje upale. 

Očistite svoj umivaonik i ogledalo

Želite li da vaš umivaonik ostane čist, očistite ih zubnom pastom. Ukoliko čistite ogledalo pastom, ono neće magliti prilikom tuširanja. 

Čišćenje mrlja od kafe 

Mrlje od kafe su najiritantnije za uklanjanje, bilo da se radi o omiljenoj majici ili flekama na stolu. No u njihovom otklanjanju može vam pomoći pasta za zube. Sve što trebate uraditi jeste nanijeti pastu na površinu, ostaviti da djeluje 15-ak minuta i dobro je istrljati.

Klix.ba

Prethodni članakAccuWeather najavljuje intenzivne vrućine tokom ljeta, na Balkanu se očekuju suše
Sljedeći članakPrisustvovalo više od 1.000 postača: SDA Zenica organizovala iftar i sjećanje na rahmetli Husejina Smajlovića