Portal 072info

Šest znakova da ste zavisni od seksa

Zavisnost o seksu podrazumijeva ponašanje koje ima negativne posljedice za vas i ljude oko vas. Ta zavisnost je jednaka zavisnosti drogi ili alkoholu. Ako se ne možete kontrolisati u seksualnom ponašanju, a pritom ne brinete ni o negativnim posljedicama koje ono nosi – moguće je da ipak imate problem. Ovih šest znakova govori da ste zavisni o seksu i da biste trebali potražiti pomoć, a za Independent ih je otkrila doktot Elena Hendriksen.

1. Nepodudarnost Ako se vaš seksualni život podudara s vašim svakodnevnim aktivnostima, odnosno ako je vaše seksualno ponašanje u skladu s vašim karakterom i svakodnevnim ponašanjem, to znači da nemate problem. Ali, ako seks smeta vašem poslu i svakodnevnim aktivnostima – možda ste zavisni o seksu.

2. Nedostatak kontrole Ako ponekad osjećate toliko jaku potrebu za seksom da se ne možete kontrolisati te vaši porivi traže hitno zadovoljavanje, bez obzira na moguće posljedice na zdravlje, bezbjednost ili život – imate problem.

3. Kompulzivni nagon Karakteristično za mnoge zavisnosti je da zavisnici ispunjavaju svoje nagone ne da bi se osjećali dobro ili nadmoćno, već da bi se osjećali manje loše. Ako imate osjećaj nemoći i manjka samopouzdanja bez seksa – imate problem.

4. Zavisnost o tripu Kao i u drugim zavisnostima, bolesnici imaju određenu granicu koju moraju doseći kako bi ispunili zadovoljstvo. Kao što narkomani nakon nekog vremena uzimaju sve veće količine droge kako bi postigli trip, tako se i seksualni zavisnici mogu upusititi u seksualno rizično ponašanje samo da bi osjetili isti osjećaj kao nekad.

5. Stapanje s drugim stanjima Ponekad zavisnici seksa povezuju s drugim osjećajima, poput sreće, depresije, usamljenosti ili tuge. Ponekad mogu razviti tendenciju da svaki put kada osjete neki osjećaj imaju i povećan seksualni interes.

6. Disfunkcija Seksualna zavisnost je jedinstvena po tome što, za razliku od drugih zavisnosti,  zahtjeva drugu osobu. To znači da zavisnici o seksu druge osobe koriste samo kao predmet zadovoljenja svojih potreba zbog čega često s ljudima ostvaruju disfunkcionalne veze.

nezavisne.com

Podijelite članak