izrael skola
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Samostalni sindikat osnovnog odgoja i obrazovanja KS je zbog povećanog broja novozaraženih učenika i nastavnika uputilo zahtjev Vladi KS i Ministarstvu za odgoj i obrazovanje za potpunu obustavu nastave u školama.

Navode kako je veliki broj nastavnika i učenika zaražen koronavirusom ili trenutno borave u samoizolaciji.

– Sindikat od početka pandemije kao prioritet zagovara zaštitu života i zdravlja radnika i istovremeno ukazuje na pad kvaliteta nastave i ugroženo mentalno zdravlje radnika i učenika. Posebno opterećena i poprilično iscrpljena skupina prosvjetnih radnika su nastavno osoblje u razrednoj nastavi, kao i tehničko i administrativno osoblje, a u zadnjih nekoliko dana nam se obraćaju i direktori šokla koji, zbog povećanog broja oboljelih i onih koji se nalaze u samoizolaciji, više nemaju mogućnost organizovati radni proces – navodi se u pismu.

Pismo Sindikata

Naveli su kako je gotovo 35 posto prosvjetnih radnika prebolovalo koronavirus, a više od 40 posto boravilo je u samoizolaciji. Trenutno je oko 20 posto prosvjetnih radnika oboljelih ili su u samoizolaciji.

– Nadali smo se da će nadležni državni i entitestki organi nabaviti testove i vakcine i blagovremeno i sistemski vršiti testiranja radnika, a u 2021. godini smo očekivali da će prosvjetni radnici na dobrovoljnoj osnovi, kao prioritetna djelatnost, biti vakcinisani i dodatno zaštićeni u pandemiji. Nažalost, to se nije desilo – navodi se.

Pismo Sindikata

U zaključku je navedeno kako sindikat očekuje da će nadležni reagovati i zaštititi živote i zdravlje svih prosvjetnih radnika: “Ukoliko to ne uradite, Sindikat će poduzeti niz aktivnosti, a jedna od prvih koja će vjerovatno brzo uslijediti bit će poziv svim članovima čije je zdravlje ugroženo da prekinu s radom i otvore bolovanja.

Naši životi i zdravlje su prioritet nad prioritetima – naveli su u pismu.