Portal 072info

Slatki plod koji sjajno čisti krv idealan je za dijabetičare

Pitomi kesten jača organizam pa je preporučljiv onima kojima je potreban brz oporavak, slabašnoj djeci, starijim ljudima, rekonvalescentima, sportašima.

Kesten doživi i do 500 godina, a teško je reći gdje mu je domovina jer raste samoniklo u svim područjima umjerene klime. U nas su najpoznatija staništa kestena na padinama Učke, gdje raste od davnina, kao vrsta cijepljena s plemkama maruna. Kestenovo stablo naraste i do 20-30 metara. Cvjetovi izbijaju u svibnju i lipnju na dugim žućkastim resama koje stoje uspravno, tvore muške cvjetove, a ženski se razvijaju na dnu klasa ili u pazušcima listova. Korijen sa žilom srčanicom dubok je i razvijen. Nema naročitog mirisa, ali je ukusna ploda. Što se tiče branja i prerade, beru se plodovi, a u pučkoj medicini mladi listovi i kora u proljeće, te rese, koje valja brzo sušiti.

Plod sadrži 25-40% škroba, 15-20% šećera, 4% bjelančevina, 2% masti i oko 40% vode, zatim gamaaminomaslačnu kiselinu, najviše vitamina B1, 5 mg vitamina C, kalij, kalcij, fosfor natrij i željezo. Lišće i kora sadrže 95% tanina, smolu, pektin i flavonoide, vitamin K. Energetska vrijednost na 100 g je 814 kJ ili 194 kal.

Ljekovito djelovanje

Pitomi kesten predstavlja izvrsnu namirnicu visoke kalorične vrijednosti. Kada je riječ o ljubiteljima pitomog kestena, dvoje samo o tome je li bolji kuhan ili pečen. Kesten jača organizam pa je preporučljiv onima kojima je potreban brz oporavak, slabašnoj djeci, starijim ljudima, rekonvalescentima, sportašima (preporučuje im se i kruh od kestenova brašna). Budući da je teško probavljiv, treba ga uzimati s oprezom. U pučkoj medicini od listova kestena priprema se čaj protiv kašlja hripavca te za iskašljavanje katara.

Čaj od listova se grglja, a upotrebljava se za ispiranje grla te vanjskom primjenom na posjekotine i rane.

Rese pitomog kestena preporučuju se za zaustavljanje proljeva i krvarenja te za ozljede kože. Nemamo li rese, može se pripremiti i čaj od kore stabla pitomog kestena. Od osušenih tobolaca, tj. vanjskog omotača ploda, istuče se prah koji može zamijeniti rese i koru.

Kuhani plodovi pročišćavaju krv, naročito kada je riječ o povećanoj mokraćnoj kiselini pa se preporučuje oboljelima od gihta i reume.

Budući da nema fruktoze i glukoze, kesten se preporučuje dijabetičarima i vegetarijancima, no treba napomenuti da je on dobra prirodna hrana za sve.

Med od pitomog kestena poznat je lijek za bolesti unutarnjih organa, pogotovo za želudac, crijeva i jetru te dišne organe. U prodaji se može naći i kestenovo brašno koje možemo miješati s ostalim brašnima od žitarica.

Kontraindikacije: slastica od kestena moraju se odreći svi sa slabim želucem, čirom na želucu, bolesnom žuči i s tegobama jetre.

 

cafe.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box