Somun: Od prof. Karčića smo mnogo naučili o svijetu islama

fikret karcic hajrudin somun aa
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Poznati bosanskohercegovački novinar i diplomata, prvi bh. ambasador u Turskoj i Maleziji, Hajrudin Somun, kaže za portal Radiosarajevo.ba kako je s velikom tugom primio vijest o iznenadnoj smrti prof. dr. Fikreta Karčića, profesora Pravnog fakulteta u Sarajevu i bivšeg predsjednika Ustavnog suda Islamske zajednice u BiH.

“Veoma me ražalostila vaša današnja vijest da je umro profesor Fikret Karčić. Iako je bio dobro mlađi od mene, od njega sam naučio mnogo o svijetu islama, a kad god sam govorio o izuzetnoj tolerantnosti i smirenosti muslimana na azijskom jugu pozivao sam se na njegovu knjižicu o islamu na jugositoku Azije”, kazao je Somun.

Prisjetio se kako je služio sam u Kuala Lumpuru istovremeno kad je profesor Karčić predavao na Međunarodnom islamskog fakultetu “na kojem su veoma cijenjeni njegovi pogledi o kompartivnom islamskom pravu”.

“U ovim tužnim trenucima se sjećam topline s kojom su me on i njegova supruga primili u svim tamošnjem skromnom domu, sa dječicom koja su već postala uspješni članovi akademske zajednice”, kazao je Somun za portal Radiosarajevo.ba.

Fikret Karčić, profesor na Pravnom fakultetu u Sarajevu i bivši predsjednik Ustavnog suda Islamske zajednice, umro je danas u 66. godini.

Fikret Karčić je rođen u Višegradu 1955. godine. Srednješkolsko obrazovanje je stekao u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu. Godine 1978. završio je Pravni fakultet u Sarajevu. Stepen magistra i doktora nauka stekao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1985., odnosno 1989. godine.

Bio je profesor komparativne pravne historije na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Predavao je na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, Marmara univerzitetu u Istanbulu, Međunarodnom islamskom univerzitetu Malezija, Univerzitetu u Oslu i Boise State University (SAD), saopćeno jeiz Islamske zajednice u BiH.islamskom univerzitetu Malezija, Univerzitetu u Oslu i Boise State University (SAD).

Njegov glavni akademski interes bila je historija islamskog prava i institucija u Bosni i Hercegovini u post-osmanskom periodu, reformistički pokreti u islamu, balkanski muslimani i komparativne pravne kulture.