Spavanje uz prigušeno svjetlo može negativno utjecati na vaše zdravlje

Screenshot 1 79 21
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Ukoliko samo jednu noć spavate uz prigušeno svjetlo, povećat će se nivo šećera u krvi i broj otkucaja srca, pokazalo je novo istraživanje. U istraživanju je učestvovalo 20 zdravih mladih ljudi. Prvu noć su svi spavali u potpuno zamračenim prostorijama. Zatim su ih naučnici razdvojili u dvije grupe. Prva je opet spavala u mraku, dok je druga spavala uz prigušeno svjetlo. Ono je itekako poremetilo san druge grupe, navela je doktorica Phyllis Zee, prenosi CNN.

ČITAJ JOŠ:  Samsung Galaxy S21 Ultra će imati šest kamera

Primijećen je povećan broj otkucaja srca, koji predstavlja rizik od srčanih bolesti i rane smrti. Također je zabilježen visok nivo šećera u krvi. On je znak inzulinske rezistencije, koja dovodi do dijabetesa tipa 2. Simpatički i parasimpatički nervni sistem bili su neuravnoteženi, što se dovodi u vezu sa povišenim krvnim pritiskom. Istraživanje je objavljeno u časopisu Nacionalne akademije znanosti.

Zee savjetuje da prije spavanja obavezno ugasite svjetlo i dodatno zamračite spavaću sobu ukoliko je to potrebno (npr. ako se u blizini prozora nalazi ulična rasvjeta i slično). Također biste trebali koristiti masku za spavanje.

ČITAJ JOŠ:  Zašto je dobro buditi se u isto vrijeme svakog dana?
GODISNJICA
MARKETING