Srčani udari: Energetski napitci opasni su za zdravlje tinejdžera

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Liječnici upozoravaju da energetska pića mogu biti okidač za nastanak srčanih problema kod tinejdžera te da je dovoljno konzumirati jedno takvo piće dnevno. Mladi bi morali biti svjesni te opasnosti naročito kad ih miješaju s alkoholom ili drogom.

Kardiolozi u Madridu kažu da se u tim pićima nalazi puno kofeina koji može uzrokovati iznenadni srčani udar te nepravilni rad srca kod mladih, naizgled zdravih ljudi. Opasnost se povećava sa onima koji u podlozi već imaju problema sa srcem, a da to ni znaju, prenosi Večernji.

Rizik nastanka “sindroma iznenadne aritmične smrti” (SADS) ili drugih aritmija u kojima srce odjednom počne nepravilno kucati, vrlo je važan za one koji već imaju dijagnosticiran takav poremećaj, piše Daily Mail.

No, postoji primjer zdravog dječaka (13) koji je energetski napitak popio tijekom nogometnog treninga i doživio je snažno kucanje srca poznato i kao atrijska fibrilacija (AF), rijetko stanje za one bez strukturnih srčanih bolesti.

U članku objavljenom u Canadian Journal of Cardiology, znanstvenici tvrde da energetski napici često sadrže visoke doze kofeina, ali i “zamaskiranog” kofeina kao što je guarana – biljka koja ima dvostruko veću koncentraciju kofeina od kave.

Zbog toga predlažu da je dnevno maksimalno preporučena doza od 250 ml takvih pića za većinu zdravih adolescenata, no isto tako upozoravaju da bi se konzumacija trebala izbjegavati tijekom vježbi i treninga.

U Ujedinjenom Kraljevstvu, energetski napici imaju upozorenje da se ne preporučuju trudnicama i djeci. Pretjerana konzumacija kao i miješanje s alkoholom i drogom ili zajdno, može dovesti do različitih stanja koja uključuju i smrt, upozoravaju.

U posljednje tri godine preko 2.000 djece mlađe od šest godina u SAD-u završilo je u bolnici zbog simptoma koji uzrokuju ozbiljne kardiološke probleme – uključujući abnormalni srčani ritam kao i neurološke probleme poput oduzetosti i nemira.

Stručnjaci su izračunali da se djeca mlađa od 12 godina mogu otrovati ako konzumiraju preko 2.5 mg kafeina po kilogramu težine.

Lani je Svjetska zdravstvena organizacija objavila da treba zabraniti prodaju energetskih napitaka djeci.

GODISNJICA
MARKETING