Šta donose izmjene Zakona o izvršenju kaznenih sankcija u FBiH: Promijenjeni i uvjeti zapošljavanje zatvorske straže

Šta donose izmjene Zakona o izvršenju kaznenih sankcija u FBiH: Promijenjeni i uvjeti zapošljavanje zatvorske straže

Federalni ministar pravde Vedran Škobić potvrdio je Feni da će izmjene i dopune Zakona o izvršenju kaznenih sankcija, koje je u četvrtak usvojio Dom naroda Parlamenta FBiH, stupiti na snagu osmog dana od objave u “Službenim novinama FBiH”. To znači da je propisan pravni osnov kojim se uvodi mogućnost informatičkog sistema obrade podataka u kazneno-popravnim zavodima u Federaciji BiH.

“Obzirom na ulogu nadležnog Federalnog ministarstva pravde u pogledu praćenja i nadzora nad izvršenjem kaznenih sankcija u FBiH, cjelokupan informatički sistem izvršenja kaznenih sankcija treba se zasnivati na međusobnoj povezanosti resornog ministarstva pravde i svih kazneno-popravnih zavoda u Federaciji, kao i Odgojno-popravnog doma u Orašju”, kazao je Škobić.

Također, navodi da je nužno ostvariti saradnju sa nadležnim policijskim agencijama i drugim institucijama jer sama “elektronska razmjena podataka skraćuje vrijeme provjere i slanja informacije”.

“Navedeno uvođenje savremenog informatičkog sistema u proces izvršenja kaznenih sankcija podržano je aktivnostima Vijeća Evrope u okviru projekta uvođenja IPMIS-a, integralni informatički sistem za upravljanje u zatvorima u kojem djeluje Ministarstvo pravde BiH, Federalno ministarstvo pravde i Ministarstvo pravde RS. U okviru ovog projekta izvršena je tehnička specifikacija za nabavku opreme i izradu software-a u martu 2019. godine. Tokom projekta donirana je i informatička oprema u KPZ Zenica i KPZ Mostar kao i server koji je smješten u Federalnom ministarstvu pravde”, podsjetio je Škobić.

Primjenom izmjena i dopuna, kako kaže, vrši se intervencija u članku 137. Zakona, kojim je propisano da osobe koje se primaju na rad u službu osiguranja kao pripravnici moraju ispunjavati još posebne uvjete odnosno da su regulirali vojnu obavezu, da nisu stariji od 25 godina i da su završili školu koja daje srednje obrazovanje.

S tim u vezi, ministar ističe, očito je kako su ovi standardi prevaziđeni s obzirom na to da je vojna obaveza ukinuta.

Osim toga, “u praksi se pokazalo da je dobna granica od 25 godina za prijem u zatvorsku policijsku stražu ograničavajući faktor i značajno utječe na ionako mali broj prijava na oglas za zatvorske policajce-stražare”.

“Naime, u svim kazneno-popravnim zavodima u Federaciji nedostaje zatvorske policije zbog nezainteresovanosti mlade populacije za rad na poslovima straže. Zato smo kroz izmjene i dopune predložili da se dobna granica pomjeri za prijem pripravnika zatvorske policije – straže jer bi se time povećao broj zainteresovanih, broj prijava, pojačala konkurencija i omogućio kvalitetan izbor kandidata”, kazao je Škobić.

Navedenim zakonskim izmjenama i dopunama, dodaje, bilo je nužno pristupiti budući da su poslovi izvršenja kaznenih sankcija poslovi od posebnog interesa za Federaciju, a težište ovih poslova je na službi osiguranja i službi za tretman i odgoj osuđenih osoba.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica