AUTOR: H.D.
DATUM: ruj 24, 2021 @ 21:10
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Krajnje je vrijeme da minimalna plata iznosi 700 KM, poručio je ovih dana federalni premijer Fadil Novalić zalažući se za bolji standard građana.

“Svjesni da je minimalna plata (406 KM) nedopustivo niska, naš rad smo bazirali na uspostavljanju pozitivnog ekonomskog trenda, odnosno ostvarivanju ekonomskog rasta”, kazao je Novalić.

Dok opozicija optužuje Vladu FBiH za licemjerje jer slični prijedlozi i ranije postojali, ali nisu dobili podršku, ekonomski analitičari su skeptični, iako pozdravljaju takvo rješenje.

“Vlada FBiH na čelu sa premjerom Novalićem lobira za izmjenu Zakona o doprinosima i porezu na dohodak. Najave povećanja minimalne plate na 700 KM treba posmatrati u okviru navedenih lobiranja. Činjenica je da ovi reformski procesi izostaju već par godina, tačnije od 2014. godine kada su prvi put predstavljeni”, rekao je za Radiosarajevo.ba ekonomski analitičar, predavač i istraživač Admir Čavalić.

Dodaje kako je, s druge strane, ova cifra vrlo realna ukoliko se uzmu u obzir date reforme…

“Minimalna plata se može povećati samo ukoliko se smanji fiskalno opterećenje na rad – što je najveći problem domaćeg fiskalnog sistema i razlog sistemski niskih plata, visoke nezaposlenosti i odlaska radnika vani. Pravo pitanje je da li će ovo lobiranje imati konkretan rezultat, ili ćemo samo ostati sa najavom od 700 KM minimalne plate. Ovo navodim razumijevajući da je pred nama izborna godina”, zaključio je Čavalić.

Nakon što Novalić izjavio da bi minimalna plaća u FBiH trebala biti 700 KM, i zastupnici SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH inicirali su takav zakon.

“Danas smo kolega Aner Žuljević i ja ispred klubova zastupnika i delegata SDP BiH u Predstavničkom i Domu naroda Parlamenta Federacije BiH po treći put, nakon pokušaja iz 2017. i 2019. godine, uputili u parlamentarnu proceduru Zakon o minimalnoj plati koji će osigurati da već u 2022. zagarantovana minimalna plata bude 750 KM”, naveo je Damir Mašić.


Dodao je da se usvajanjem SDP-ovog Zakona o minimalnoj plati osigurava da konačno radnici u FBiH imaju koliko toliko dostojanstvenu platu spram sve većih troškova života kao i povećanja iznosa potrošačke korpe.

“Predlaganje ovog zakona prvi je korak kada je pitanju set zakona koji će SDP uputiti u proceduru, a koji se direktno tiču poboljšanja životnog standarda naših sugrađjana.

Obzirom da je premijer Novalić u međuvremenu očigledno evoluirao od njegovog poznatog stava: ”da je povećanje minimalne plate sa 380 KM na 420 KM društveno opasno i da će ugroziti ekonomiju”, i da je sada javno rekao da ona ona treba biti 700 KM, također ga javno pozivamo da tu želju, nijet, naum i obećanje demonstrira tako što će osigurati da njegova parlamentarna većina podrži usvajanje SDP-ovog zakona”, naveo je Mašić.

Predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić nešto ranije je na stranačkom skupu u Zenici kritizirao jrad federalnog premijera Fadila Novalića. Poručio je da je premijer zakasnio sa zahtjevom da se izglasa minimalna plata od 700 KM.

“Fadil Novalić i čitava njegova Vlada su već tri godine nelegitimni jer ih nije imenovao ovaj saziv Parlamenta FBiH. Sada, kada se bliže novi izbori i kampanja, on sam od sebe (i valjda od njegove SDA) traži da se izglasa minimalna plata od 700 KM. Nezavisni blok od svog osnivanja, od 2017., je tražio uvećanje minimalne plate na 750 KM i tada smo još prezentirali jasne mjere kako do toga doći već u prvoj polovini mandata, da bismo danas imali minimalnu platu od 1.000 KM”, poručio je Šepić na sjednici Kantonalni odbor Nezavisnog bloka ZDK.

LIDER