Šta nam Facebook sprema u 2014. godini?

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

wonderful-new-year-facebook-timeline-hd-wallpapers

Facebook je bio u fokusu javnosti cijele ove godine, a iduća bi trebala biti još zanimljivija. Portal Businessinsider navodi nekoliko stvari koje bi mogle obilježiti poslovanje Facebooka u 2014. godini.

Facebook ne želi biti platforma za tinejdžere

Zbog etikete su se odlučili da ubuduće funkcionišu poput Googlea, odnosno kao platforma koja povezuje ljude kada im je to potrebno. Takođe je istraživanjem dokazano da Facebook sve manje koriste tinejdžeri, a sve više korisnici zrelije dobi.

Nove akvizicije

Facebook pokušava preuzeti nove servise, kako bi bio kompetitivan na tržištu. Tokom 2013. je htio kupiti aplikaciju Snapchat, ali bez uspjeha.

Poigravanje sa vještačkom inteligencijom

Ovo je trenutno jedan od najmanje jasnih aspekata Facebookove poslovne strategije. Facebook izgleda ne želi samo da služi za razmjenjivanje sadržaja, već planira razviti i software koji bi mogao odgovarati na glasovne upite korisnika. Nešto poput onih kompjutera u Zvijezdanim stazama.

Servis za kratke poruke

Facebook zaostaje kao mobilni servis za razmjenu kratkih poruka u poređenju sa WhatsAppom ili sličnim aplikacijama. Facebook Messenger je sam po sebi dobra aplikacija, ali ko je zapravo koristi? Stoga i ne čudi što Zuckerbergova kompanija želi Snapchat.

Popravljanje “news feeda”

“News feed” Facebooka trenutno nudi korisniku veliku količinu informacija, što je već postalo popriličan problem. Kompanija je već postala ozloglašena konstantnim promjenama algoritama, u kojima često bivaju povrijeđeni brendovi koji imaju svoje “fan stranice”. Iduće godine bi na news feedu moglo biti još više vijesti i linkova nauštrb “zabavnog” sadržaja, jer Facebook zaoštrava bitku na tom polju sa Twitterom.

Pridobijanje udjela od televizijskih reklama

Facebook će početkom 2014. godine početi puštati video-oglase na “news feedu” koji će se automatski reprodukovati i očekuje kako će njima doseći publiku veću od one televizijske. Međutim, pitanje je kakva će biti reakcija korisnika?

Novi korisnici

Facebook ima više od milijardu korisnika. Međutim, ima još mnogo područja na svijetu u kojima ga ljudi još uvijek ne koriste i tu leži velik potencijal.

Povećanje vrijednosti dionica

Cijena deonice Facebooka trenutno se kreće oko nivoa od 55 dolara. Međutim, ulagači je žele vidjeti na vrijednosti iznad 60 dolara, a sve će na kraju zavisiti od finansijskih rezultata kompanije i ostvarenju ambicioznih planova.

POSLOVNI DNEVNIK