Šta se dešava kad dijete ostavite u pregrijanom automobilu: Posljedice mogu biti kobne

dijete automobil
Closeup portrait of a cute adorable little boy toddler tired and sleeping belted in car seat on his trip, safety protection concept; Shutterstock ID 283664960; PO: today-david-150710
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Tragedija koja se u utorak dogodila u Kninu mnoge je šokirala. U zaključanom autu u Kninu umro je petogodišnji dječak. Njegovo beživotno tijelo pronađeno je na parkingu u Jovićevoj ulici.

Mnogi ljudi s nevjericom reagiraju na pojam roditelja koji svoje dijete može ostaviti u vrućem automobilu. Kako piše portal Omni Calculator, mnogi su eksperimenti pokazali da čak i na malo hladniji ljetni dan temperature unutar zatvorenog vozila mogu premašiti 52 stepena Celzijusa.

Djeca su nevjerovatno osjetljiva na vrućinu i zato mjere poput parkiranja u hladu i ostavljanja otvorenog prozora ne znače da se tragedija neće dogoditi.

Unutar 60 minuta provedenih u automobilu tjelesna temperatura može doseći 38 stepeni, dolazi do hipotermije, znojenja i žeđi. Djetetu postaje vrlo nelagodno.

Nakon 90 minuta tjelesna temperatura može narasti na 39 stepeni, zbog čega se dijete počinje znojiti, javlja se crvenilo i povećava broj otkucaja srca. Djeca koja boluju od epilepsije mogu se početi grčiti.

Nakon 150 minuta uz tjelesnu temperaturu od 40 stepeni javlja se nesvjestica, dehidracija, slabost, povraćanje, otežano disanje.

Ako je auto tamne boje, sve se to događa još brže.

Do 65 minuta provedenih u vozilu dijete se počinje obilno znojiti i ima povećan broj otkucaja srca. Nakon 95 minuta tjelesna mu temperatura može narasti na 40 stepeni. Dolazi do nesvjestice, dehidracije, slabosti, povraćanja, otežanog disanja.

Nakon 170 minuta temperatura tijela iznosi 41 stepen Celzijusa, javlja se jaka glavobolja, vrtoglavica, zbunjenost, halucinacije i delirij. U tom je stanju potrebna i hitna medicinska pomoć.

Ostavite li dijete u automobilu kada je vani oblačno, a temperatura zraka iznosi 24 stupnja Celzijusa, u roku od 40 minuta dijete će biti znojno, žedno i izloženo riziku od hipertermije. U automobilu tamne boje to se može dogoditi za samo 35 minuta.

Portal Omni Calculator još navodi da zatamnjena stakla na automobilu mogu lagano usporiti rast temperature, ali one konačne u vozilu ostaju gotovo iste. Ostavljanje djelomično otvorenih prozora može smanjiti temperaturu u automobilu, no imajte na umu da to ne znači da je sigurno ostaviti dijete u parkiranom vozilu.