Šta se dešava kada muha sleti na hranu

Šta se dešava kada muha sleti na hranu

Kada dosadna muha sleti na vašu hranu, vjerovatno je otjerate i nastavite jesti. Međutim, je li to dobra odluka ili biste trebali biti više zabrinuti zbog klica koje je ona možda ostavila u vašem obroku?

Postoji najmanje 100 različitih patogena koje kućne muhe mogu prenositi, poput bakterija, virusa i jajašaca parazita, kaže dr. Thomas J. Daniels, ravnatelj laboratorija centra Louis Calder na sveučilištu Fordham, piše The Healthy, a prenosi City Magazine.

Jednom kada muha pokupi klice, ona može širiti bolest na nekoliko načina. Bakterije i virusi na kontaminiranoj hrani, izmetu i drugim mjestima koje privlače klice lijepe se za tijelo muhe i za sitne dlačice na njenim nogama, kaže Daniels. Kada odleti i sleti negdje drugdje, primjerice, na vašu hranu, ona ostavlja neke od tih klica za sobom.

„Dakle, potencijalno smo izloženi riziku zaraze čak i od jedne obične kućne muhe kada ona sleti na naš obrok, iako je količina patogena koju ona nosi verojatno mala“, kaže dr. Daniels.

Više bismo trebali biti zabrinuti zbog povraćanja muha. “Kad muha sleti na vaš obrok, ona ne grize sitne komadiće hrane s vašeg tanjura. Umjesto toga, insekt povraća probavne sokove na hranu da bi je dovoljno razgradio i mogao progutati u tekućem stanju”, kaže dr. Daniels.

To, međutim, nije najgori dio ovog procesa.

Naime, povraćotina muhe puna je klica od njenog posljednjeg obroka. A patogeni unutar muhe žive duže od onih koje je u međuvremenu pokupila svojim nogama, zbog čega su klice iz muhine povraćotine najopasnije po nas od svih drugih.

Koje klice šire muhe?

Neke od klica koje muhe ostavljaju za sobom su prilično opasne. Znanstvenici za sada znaju da muhe mogu da prenijeti Esherihiju coli, salmonelu, hepatitis A i rotavirus, kaže dr Brent W. Laartz, specijalist za zarazne bolesti i autor knjige Kako izbjeći zarazne bolesti. Tu je i Shigella, grupa bakterija koja može izazvati proljev, groznicu i bol u trbuhu, što je posebno zabrinjavajuće jer ne treba puno da ova bakterija izazove bolest kod ljudi.

Ali prije nego što počnete u smeće bacati svu hranu na koju je sletjela muha, imajte u vidu da neće svaka muha nositi sve ili bilo koju od ovih klica. Gore spomenute klice su uglavnom fekalne bakterije i virusi, koji ne postoje na svemu što muhe jedu. „Muha bi morala sletjeti na sirovo meso ili izmet da bi prenijela ove bakterije i viruse na vašu hranu“, kaže dr. Laartz.

Što je vaša kuhinja čišća, to je manja šansa da muha nešto pokupi prije nego što pojede vaš obrok. Osim toga, samo jedna muha na vašoj hrani ne znači da ćete se razboljeti od njezinih klica.

„Ovisno o tome koliko je klica muha nosila, koliko je dugo bila na vašoj hrani i koliko je jak vaš imunitet, možda se nikada nećete zaraziti“, kaže dr. Daniels.

Dakle, ako je usamljena muha jednom sletjela na vašu hranu, a vaša je kuća čista, vjerojatno je sigurno da nastavite jesti svoju hranu.

Veća bi briga bila ako se nalazite u okruženju koje je puno insekata, poput, primjerice, piknika u prirodi. Na kraju krajeva, što više muha sleti na vaš obrok, više klica mogu ostaviti. „Pokrijte hranu dok čekate da je pojedete“, savjetuje dr. Laartz, koji predlaže da u tu svrhu koristite krpu ili drugi tanjur.

„Ako vidite muhe kako zuje oko hrane koju ste neko vrijeme ostavili nepokrivenu, najbolje bi bilo da je bacite, ako vam je stalo do vašeg i zdravlja vaših bližnjih“, savjetuje dr. Daniels.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

POVEZANE OBJAVE