Stečaj i zastara otpisali 21 milion KM duga

Poreska uprava RS otpisala je lani 21,05 miliona KM duga za poreze i doprinose koji se odnosi na preduzeća u kojima je pokrenut stečaj i gdje je došlo do zastare potraživanja, što je za skoro 2 miliona KM više u odnosu na godinu ranije.

U Poreskoj upravi objašnjavaju za Glas Srpske da su u 2021. godini u preduzećima gdje je vođen i okončan stečajni postupak otpisali dug za poreze i doprinose u iznosu od 17,45 miliona KM, dok je po osnovu zastare potraživanja otpisano 3,59 miliona KM.

“Nakon što stečajni sudija po okončanju stečajnog postupka donese rješenje o njegovom zaključenju i ono postane pravosnažno, Poreska uprava na osnovu Zakona o poreskom postupku RS donosi rješenje o nenaplativosti preostalih poreskih obaveza poreskog, odnosno stečajnog dužnika”, pojasnili su u toj upravi.

Poređenja radi, u 2020. godini otpisali su ukupno 19,14 miliona KM duga za porez i doprinose, i to 18,6 miliona KM u preduzećima gdje je vođen i okončan stečajni postupak, te oko 519.000 KM po osnovu zastare potraživanja.

“U prošloj godini pokrenuto je 137 stečajnih postupaka sa prijavljenim potraživanjima Poreske uprave u iznosu od 25,4 mil KM. Podnesena su i 752 zahtjeva za obaveze koje su dospjele u tekućoj godini, porez na dobit, porez na dohodak, naknade za požare i šume, na iznos duga od 26,4 mil KM, od čega je odobreno 679 rješenja na iznos duga od 23,8 miliona KM”, istakli su u Poreskoj upravi.

Rekorderi

Prema podacima Poreske uprave RS, na listi najvećih dužnika i dalje se nalaze zdravstvene ustanove. Zaključno sa krajem aprila ove godine najveći iznos dospjelih, a neizmirenih obaveza za porez i doprinose od 88,4 miliona KM ima Univerzitetski klinički centar RS, zatim 47,6 miliona KM duguje bolnica u Istočnom Sarajevu, dok je na trećem mjestu sa dugom od 46,9 mililiona KM bolnica Sveti apostol Luka u Doboju.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE