Stručnjaci preporučuju da se navikavamo na nošenje maski jer koronavirus mijenja sve

Podijelite vijest

Nošenje zaštitnih maski postat će naša svakodnevnica, to je nešto na šta se polako moramo navikavati, upozoravaju stručnjaci iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

“Različiti načini zaštite lica će, sigurni smo, postati norma za ljude širom svijeta”, upozorava stručnjak David Nabarro iz WHO-a, dodavši kako oboljenje COVID-19 neće nestati tek tako.

Naučnici još uvijek ne znaju kako izgleda oporavak onih koji su imali COVID-19, a Nabarro naglašava kako je svijet i dalje jako daleko od pronalaska vakcine za ovo oboljenje. Dodao je kako će ovaj virus napraviti revolucionarne promjene u svijetu, baš kao što su prije njega takve izmjene uzrokovali HIV/AIDS i kolera.

Prodaja zaštitnih maski i respiratora je drastično povećana zbog pojave koronavirusa, a sve više bolnica širom svijeta suočava se s problemom nestašice maski i medicinske opreme, prenosi BBC. Prema pravilu, svaki medicinski radnik mora staviti novu masku netom nakon kontakta sa zaraženom osobom.

Tema “zaštitne maske” pokrenula je brojne rasprave širom svijeta, a mišljenja su podijeljena. Mnogi stručnjaci smatraju da obične maske koje su svima dostupne ne pružaju adekvatnu zaštitu i da je potrebno uložiti novac u neke kvalitetnije. Drugi ipak insistiraju da obične maske nisu beskorisne, te kako funkcionišu čak i u velikim gužvama ljudi.

WHO smatra da, iako medicinska maska može ograničiti širenje određenih respiratornih virusnih bolesti, uključujući i COVID-19, upotreba samo maske nije dovoljna. WHO također smatra da maske mogu uzrokovati i probleme s disanjem, kao i “lažni osjećaj sigurnosti”.

KLIX


Podijelite vijest