Stvari koje usrećuju djecu, ali ne i roditelje

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Svako dijete ima svoj jedinstveni talenat, ali čini se kako su svi dobri u jednoj stvari – pravljenju nereda. Život s djetetom ponekad izgleda kao vrtlog razbacanih igračaka, ljepljivih prstića i uprljane odjeće. Uz dosta strpljenja i usmjeravanja možete postići da vaše dijete vrlo brzo samo posprema svoju sobu ili sprema nakon sebe.

1. Skakanje po lokvama bez gumenih čizama

Ima nekoliko stvari kojima djeca jednostavno ne mogu odoljeti, a jedna od njih je i gacanje po lokvama. Sve krene simpatičnim stupanjem nogicama i diranjem svog odraza u vodi, a završava neobuzdanim skakanjem. Iako vam prvo na pamet padne kako mu idući put to nećete dopustiti, umjesto da mu zabranite igru u lokvi, bolje se pripremite, obucite mu gumene čizme i kabanicu ili, pak, u torbi ponesite rezervnu odjeću jer ovakva igra pomaže u razvoju grube motorike.

2. Bacanje kamenčića i kopanje po blatu

Roditelji s pravom strahuju kad se dijete igra s kamenčićima jer u početku ne znamo kako će ta igra završiti, odnosno hoće li kamenčić završiti na licu nekog drugog djeteta. Međutim, vjerovali ili ne, ovakve aktivnosti odlična su prilika za stvaranje raznih vještina. Kamenje, lišće, blato i grančice – sve to miriše i izgleda bolje i primamljivije od bilo koje skupe igračke, a kad je više čula stimulisano, njegov mozak bolje pamti šta je naučio.

3. Špagete posvuda i veselje što napokon jede sam/a

Ponekad nam se žuri i želimo što brže nahraniti dijete, a ponekad smo upravo oprali pod i grozi nas sama pomisao da će hrane biti posvuda ako mu u ruke damo kašiku i pustimo dijete da jede samo. Moramo imati na umu da što mu prije i više damo kašiku u ruke – to će ono prije izrasti u samouvjereno i samostalno dijete. Ovi jednostavni “zadaci” razvijaju kontrolu mišića i svjesnost prostora, vještine koje će mu omogućiti da i druge stvari radi samo, a mrlje ćete riješiti.

4. Patike pune pijeska

Igra u pijesku skoro uvijek završi s patikama, čarapama, a ponekad i kosom, punim pijeska. Osim straha da će im dijete “zaraditi gliste”, neki roditelji boje se i da će im takvo “pješčano” dijete uprljati auto. I dok brinete o nekoliko zrna pijeska u vašem vozilu ili hodniku, razmišljajte radije o tome koliko je obična igra doprinijela razvoju vašeg djeteta. Ponudite mu lopatice i kantice, a ostalo prepustite njegovoj mašti. Motivacijske igre u pijesku poput pisanja po pijesku, gradnje kule i slično pomažu cjelokupnom razvoju djeteta do njegove pete godine.

5. Igre bez granica u kupatilu

Vaše dijete je odjednom nestalo iz dnevne sobe i vraća se vrlo brzo iz kupatila sa cijelim licem namazanim kremom. Možda želi privući vašu pažnju ili, pak, oponaša svoje roditelje, a možda je samo krenulo istraživati. Iskoristite višak kreme s dječjeg lica za vaše suve ruke, a njemu dajte vaticu da se pokuša obrisati. Otvaranjem, zatvaranjem i stiskanjem tube kreme ili otvaranjem i zatvaranjem poklopca dijete vježba finu motoriku.

6. Vaše dijete želi biti pomoćni kuhar

Vaše dijete želi miješati brašno, mutiti jaja, koja u tom slučaju obavezno završe izvan posude, ili pak soliti hranu koju pripremate. Osim što se dijete osjeća uključeno u sve što vi radite, uz kuhanje ga možete naučiti proporcijama (mala i velika kašika ili čaša), a predškolce osnovama matematike, a malo starije dijeljenju i razlomcima.

7. Papir nije dovoljan pa je sto poslužio kao slikarsko platno

Sto ili parket pošaran pastelama ili flomasterima na prvu će u mnogim roditeljima izazvati nemir i ljutnju. Crtanje i razne umjetnički poduhvati vašeg djeteta razvijaju kreativnost pa omogućite djetetu što veći papir kako bi se izrazio. Znamo, reći ćete sad kako nijedan papir nije dovoljno velik kako bi “umjetnička djela” vašeg djeteta ostala na njemu, ali nema toga što dječje vlažne maramice ne mogu očistiti.

nezavisne.com

GODISNJICA
MARKETING