Portal 072info

Superhrana zvana cvekla

Prepuna zdravih sastojaka, karakteristične bordoljubičaste boje i gotovo slatka, cvekla je korijen koji bi trebalo da se nađe na tanjiru što češće, poručuju stručnjaci.

Uprkos tome što su poznate kao odlično pomoćno sredstvo protiv anemije, bordoljubičaste loptice imaju brojna korisna svojstva i zbog toga mogu popraviti razne “kvarove” u organizmu. Naročito nakon (za stomak) veoma naporne praznične trpeze.

Cvekla se stotinama godina koristi u narodnoj medicini, a samo jedan od razloga je visok sadržaj željeza. Ovo povrće odmah je iza bijelog luka po sadržaju željeza.

Kada je riječ o jodu, cvekla je opet na vicešampionskoj poziciji – na listi je odmah iza kelja.

Zahvaljujući ovim i drugim korisnim materijama, poput polifenola i betalaina, koje sadrži, ovo povrće utiče na ubrzavanje metabolizma i tijelo snabdjeva moćnim antioksidantima.

Ishrana bogata cveklom, a samim tim B vitaminima grupe, posebno nikotinamidom, doprinijeće jačini zidova kapilara.

Ovo izuzetno zdravo povrće može se pohvaliti i odličnim mineralima. Magnezijum jača kosti, kalijum i folati čuvaju srce, željezo i fosfor neće dozvoliti da se javi manjak energije, bakar rastjeruje slobodne radikale, a jod učestvuje u biosintezi tiroidnih hormona.

Nutricionisti savjetuju da tokom zimskih mjeseci, kada je veoma dostupna, cvekla bude što češće na trpezi kako bi mogla da pruži maksimalnu podršku tijelu: obezbijedi ga antioksidantima, antiinflamatornim materijama i očisti ga od toksina.

Nakon prazničnog uživanja u začinjenoj i masnoj hrani, jetra će vam biti zahvalna jer će joj cvekla pomoći pri čišćenju od toksina svih vrsta, kao i probavni trakt jer salata od bordoljubičastih korijenčića ubrzava odlazak u toalet.

Svježa, kuhana ili kisela

Cvekla se priprema i konzumira lako, a najčešće se kuha ili kiseli. Često se jede i sirova, uglavnom rendana, kao dodatak salati.

Sastojak je i ruskog nacionalnog jela boršč. Kao izuzetno koristan, nutricionisti izdvajaju sok od svježe cikle.

Oblik joj može biti loptast i cilindričan.

vijesti.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box