Svakodnevne loše navike nose rizik po naše zdravlje, ako ih se ne možemo odreći – pokušajmo umanjiti štetu

Screenshot 5 989 19

Neke naizgled bezazlene aktivnosti, ponašanja i svakodnevne navike mogu kako nama samima, tako i čitavoj planeti na duže staze praviti nepopravljivu štetu, a da mi toga čak nismo ni svjesni. Često su u pitanju tekovine moderne civilizacije koje nam s jedne strane olakšavaju život, a s druge predstavljaju veliki rizik i potencijalno mogu ugroziti zdravlje nas i naših najmiljijih, pa čak i dovesti nas u životnu opasnost.

No, iako znamo da su neke navike loše ili štetne po zdravlje, ipak nismo svi spremni u potpunosti ih se osloboditi. Upravo zato je u svijetu posljednjih godina sve popularniji koncept smanjenja štete (Harm Reducton Concept), čiji je cilj iznalaženje načina da se što više smanji rizik od negativnih posljedica našeg svakodnevnog ponašanja. Za veliku uspješnost primjene ovog koncepta možemo prije svega zahvaliti brojnim naučnim dostignućima i savremenim tehnologijama.

Ishrana

Posljednjih decenija se sve više govori o važnosti pravilne ishrane. I to nije bez razloga, jer se pokazalo da prekomjeran unos soli, šećera, masti, proizvoda od bijelog brašna, gaziranih napitaka i brojnih drugih namirnica, a posebno brze ili pržene hrane, loše utiče na opće stanje našeg organizma. Neke od najčešćih posljedica nepravilne ishrane su gojaznost, dijabetes, poremećaji u radu organa za varenje, kardiovaskularna oboljenja, problemi s bubrezima…

Uprkos svemu, ispostavlja se da je baš ono što nam najviše šteti, zapravo najukusnije i jako ga se teško odričemo. Svjesni ove činjenice, stručnjaci za ishranu nam savjetuju da kad je hrana u pitanju, pokušamo biti što umjereniji, ali i da se trudimo što češće posezati za manje štetnim namirnicama. Recimo, da šećer zamijenimo medom, stevijom ili sirupom od agave, bijelo brašno heljdinim, speltinim ili rižinim, gazirane napitke domaćim cijeđenim sokovima, da što više kuhamo umesto pržimo…

Njega i ljepota

Od pamtivijeka su i žene i muškarci bili u potrazi za eliksirom mladosti i željeli biti lijepi i dugovječni. U toj potrazi bili su spremni na sve, pa i da eksperimentišu s veoma opasnim supstancama. Uprkos svim naporima nauke, neke od opasnih praksi u modi su i dan danas, pa mnogi koriste nedovoljno ispitane proizvode i tretmane koji ozbiljno mogu ugroziti zdravlje.

S druge strane, naučna istraživanja pokazuju da nas dobra i kvalitetna njega lica, tijela i kose zaista mogu sačuvati kako od štetnih sunčevih zraka, tako i preranih znakova starenja, suhe, masne ili problematične kože i kose… Zato, u potrazi za adekvatnim proizvodima, trebali bi birati kozmetiku, šminku ili farbu za kosu pouzdanih proizvođača, napravljenu od provjerenih prirodnih sastojaka, bez parabena, ftalata, sulfata, nitrita, vještačkih boja…

Pušenje

Nema sumnje da danas ne postoji osoba na svijetu koja ne zna da je konzumacija cigareta opasna za zdravlje i da je pušenje jedan od glavnih uzročnika kancera, respiratornih i kardiovaskularnih oboljenja, ali i brojnih drugih pušačkih bolesti. Također, svi znamo da jedna zapaljena cigareta ne ugrožava samo pušača, već i njegovu okolinu. Međutim, brojne naučne studije i iskustva liječnika pokazuju da je odraslim osobama koje već godinama puše zaista teško ostaviti cigarete. Metode odvikavanja od pušenja nikotinskim zamjenskim terapijama, koje je još sedamdeseth godina Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila u vidu žvaka, flastera, nikotinskih tabelta, nisu pokazale očekivani rezultat.

Zato se posljednjih godina aktivno radi na pronalaženju manje štetnih alternativa u odnosu na klasične cigarete, a eksperti upozoravaju da se treba držati samo pouzdanih i naučno zasnovanih opcija. FDA je prošle godine iznio jasan stav da je “prilikom korištenja IQOS-a, proizvođača Philip Morris, proizvoda koji je baziran na tehnologiji zagrijavanja a ne sagorijevanja duhana, izloženost štetnim materijama značajno smanjena u odnosu na korištenje cigareta”. Također, i brojne druge zemlje priključile su se globalnom konceptu smanjenja štete, pa se tako, na primjer, u Velikoj Britaniji pušačima koji se ne odriču cigareta preporučuju manje štetne alternative.

Saobraćaj

Svako od nas se kada sjedne za volan, na motocikl, bicikl, uđe u prijevoz, pa čak i ako samo kao pješak kroči na pješački prijelaz, izlaže svojevrsnom riziku da nešto krene po zlu, bilo da je u pitanju neodgovornost drugih učesnika u saobraćaju, kvar na vozilu ili trenutak naše vlastite nepažnje. Ipak, to što je u pitanju potencijalno opasna aktivnost, ne podrazumijeva da ćemo se prestati voziti.

Stručnjaci neprestano rade na tome da se smanji stopa povreda i smrtnosti od saobraćajnih nezgoda, pa danas imamo sigurnosne pojaseve, vazdušne jastuke, sve savršenije kacige, a nijedno vozilo ne može ući u upotrebu ako ne prođe najstrože testove. Također, tu su i stroge kazne za vozače koji ne poštuju propise ili pijani sjedaju za volan, prilagođavanje ograničenja brzine, znaci na putevima i ostale metode regulacije saobraćaja, kao i ulaganje u obrazovanje svih učesnika u saobraćaju, te rigorozna obuka za vozače.

Reproduktivno zdravlje

Do pronalaska antibiotika, našu planetu bukvalno su desetkovale sporadične epidemije seksualno prenosivih bolesti kao što su sifilis ili gonoreja. Nažalost, i dan danas postoje neizlječiva i oboljenja koja se veoma teško i dugo liječe, a neka od njih ostavljaju i ozbiljne posljedice kako na plodnost, tako i na cjelokupno zdravlje.

S obzirom na to da je seks aktivnost koje je malo ko spreman se odreći, neophodno je poduzeti sve mjere kako bi se izbegle potencijalno štetne posljedice. Zato je pri svakom iole rizičnom seksualnom odnosnu važno koristiti kondom kao prvu liniju zaštitu od najvećeg broja spolno prenosivih bolesti, kao i neželjene trudnoće. Također, mladim djevojkama i mladićima savjetuje se da prime vakcinu koja će ih štititi od najopasnijih virusa iz HPV grupe koji mogu izazvati rak grlića materice, ali i drugih vrsta kancera.

Prethodni članakTulić poručio Izetbegoviću: Izgubio sam obje noge od granate srpske vojske, a nikad nisam ni pomislio ono što si ti rekao
Sljedeći članakJednostavan trik s kojim možete spavati bolje i duže tokom noći