Sve faze odvikavanja od pelena

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Odvikavanje od pelena može biti poprilično stresno za dijete, ali i za roditelje • Djetetu je pomisao da bude bez pelena jednako uzbudljiva, ali istovremeno i zastrašujuća • Dijete odvikavanjem od pelena prvi puta svjesno gubi sigurnost koju je imalo u toploj upijajućoj peleni.

ODVIKAVANJE od pelena može biti poprilično stresno za dijete, ali i za roditelje. Djetetu je pomisao da bude bez pelena jednako uzbudljiva, ali istovremeno i zastrašujuća. Dijete odvikavanjem od pelena prvi puta svjesno gubi sigurnost koju je imalo u toploj upijajućoj peleni.

Donosimo vam sve korake koju djeca najčešće prolaze tijekom odvikavanje, kroz njih prolaze gotovo sva djeca, bez obzira radilo se o dječaku ili djevojčici ili starosti djeteta. Kada primijetite da djetetu pelena smeta, vrijeme je za odvikavanje. Pripremite se na frustracije i noćna buđenja i promjene posteljine. Brzo će proći!

1. Negiranje

Roditelji vrlo često pokušavaju opravdati dijete. Iako je vrijeme za izbacivanje pelena, tješite se da je dijete još premaleno za to vjerojatno u strahu od problema kod odvikavanja.

2. Određivanje

Odvikavanje od pelena ponekad se čini kao neki kult. Obilježit će vašu cijelu obitelj. Knjige o odvikavanju od pelena, “tute” u svim oblicima i bojama, a samo o tome ćete pričati neko vrijeme. Bez brige i ova faza traje vrlo kratko!

3. Zbunjenost

Taman ste naučili sve iz knjiga, pročitali sve forume i ipak kod vas sve ide naopako? Sigurno će vam zbuniti djetetov ritam, pogotovo ako će nekoliko dana uredno tražiti da ide na wc, a onda će se niotkuda početi događati nezgodice. Sjedenje po pola sata na školjci i netom nakon toga se dijete upiški u gaće? Događa se gotovo svima!

4. Ljutnja

Činit će vam se da ste i vi i beba zarobljeni u kući zbog pokušaja odbacivanja pelena. Kao da je sve drugo stalo i da se svijet vrti oko pelena. Ovo roditelje često zna razljutiti, pogotovo ako odvikavanje neće teći glatko, već će dijete mokriti i po podu ili tepihu, frustracija je sasvim normalna, samo ju pokušajte sakriti od djeteta.

5. Ushićenje

Sve one frustracije i loše minute bit će u sekundi zaboravljeni kada dijete prvi puta samo prepozna da mora mokriti i zatraži da ga odvedete na wc. Vjerojatno ćete se osjećati kao da ste dobili na lotu. Imat ćete potrebu nazvati rodbinu i pohvaliti se!

6. Ponovljena frustriranost

Nakon prvog uspješnog odlaska na toalet, roditelji često pomisle kako je odvikavanje gotovo, a njihovo dijete sada samostalno. No, istina je daleko od toga. Nesreće će se još događati, a vi ćete i dalje trebati mnogo strpljenja. Ponekad će vam se činiti da ovo nikada neće završiti.

7. Premišljanje

Ako faza odvikavanja bude duga i ne potpuno uspješna mnogi roditelji zaključuju da je očito prerano za odvikavanje, pa djecu vraćaju u pelene. No, ako dijete ima samo jednu nezgodu u nekoliko dana, to je sasvim normalno, ako je ipak mokrenje u gaćice pravilo, a ne iznimka, možda je doista vrijeme za odmor.

8. Podmićivanje

Svaki roditelj se barem jednom nađe u situaciji kada više ili manje svjesno pokuša podmititi dijete nekom omiljenom igračkom. U ovoj fazi će vam dijete podsjetiti da je kontroliranje mjehura nešto što mora naučiti, a ne nešto čime vas želi razljutiti.

9. Iznenađenje

Nećete ni primijetiti, a napredak će odjednom biti tu. Bez posebne najave, već velikim pompi, samo ćete jednog dana shvatiti da je odvikavanje bilo uspješno.