Portal 072info

Sve intezivniji pritisak krijumčara u BiH da dođu do ilegalnog oružja

Ministar sigurnosti  BiH Dragan Mektić rekao je danas u Sarajevu da je sve intenzivniji pritisak krijumčara oružjem iz zemalja Balkana u zemlje Evrope da dođu do ilegalnog oružja na ovom području.

“Riječ je isključivo o oružuju zaostalom iz posljednjih ratova na području zapadnog Balkana – automatskom oružju i eksplozivu koji su izuzetno pogodni za vršenje teških krivičnih djela u organizovanom kriminalu i raznih terorističkih akata”, rekao je Mektić novinarima pred početak Regionalnog seminara o borbi protiv krijumčarenja oružja.

On je istakao da je do sada presječeno nekoliko kriminalnih grupa koje krijumčare oružje iz zemalja Balkana, te zaplijenjene ozbiljne količine naoružanja i eksploziva.

“Prema nekim informacijama francuske policije, nekoliko kriminalnih grupa presječeno je u BiH. Već duži period postoje organizovani i uhodani kriminalni kanali koji idu prema Francuskoj”, podsjetio je Mektić i napomenuo da posebno postoje uhodani kanali iz BiH prema Francuskoj i skandinavskim zamljama, posebno Švedskoj.

On je naveo da je otkrivena kriminalna grupa koja je, metodom zajedničke istrage i zajedničkog praćenja, uhapšena u Francuskoj.

“To je bila kontrolisana isporuka. Istražitelji su kontrolisali tu isporuku skroz od BiH do Francuske. Jedan broj lica je osuđen i izdržava kaznu i u BiH i u Francuskoj”, naglasio je Mektić.

On ukazuje da krijumčarenje oružja nije problem koji samo ide iz BiH, nego iz svih zemalja Balkana.

“Iza tih nesretnih ratnih godina ostalo je puno ilegalnog oružja izvan svake kontrole koje postaje predmet trgovine i krijumčarenja. To se oružje u Zapadnoj Evropi koristi, prije svega, u organizovanom kriminalu i terorizmu”, rekao je Mektić.

On smatra da bi današnji skup trebalo da odgovori na to kako preduprijediti krijumčarenje oružja sa Balkana u Francusku i druge zemlje Evrope, te da sa tim treba početi već ovdje, u zemljama zapadnog Balkana.

“Prije više od godinu dana o ovom problemu sam u Francuskoj razgovarao sa francuskim ministrom unutrašnjih poslova i konstatovali smo da bi bilo dobro da, osim što imamo zajedničke istražne timove i djelujemo postfestum, vidimo šta se može uraditi na stavljanju tog oružja pod kontrolu vlasti na zapadnom Balkanu”, podsjetio je Mektić.

FOTO: I. Kralj

On je naglasio da je bitno šta se u BiH može uraditi da ilegalno oružje bude uzeto od pojedinaca i stavljeno pod kontrolu i na taj način bude smanjena mogućnost da ono bude predmet trgovine.

Prema njegovim riječima, postoji više mogućnosti i aktivnosti da to oružje bude preuzeto od građana, a jedna od njih je i otkup oružja od građana.

Iz francuske Ambasade u BiH saopšteno je da je krijumčarenje oružjem i eksplozivom jedan od osnovnih problema kriminala na Balkanu, a da je Francuska direktno pogođena budući da je naoružanje porijeklom sa Balkana korišćeno u terorističkim napadima 2015. godine.

Zbog toga je Francuska odlučila da pojača saradnju sa ministarstvima bezbjednosti BiH i ostalih zemalja Balkana s ciljem razbijanja kriminalnih mreža koje snabdijevaju terorističke grupe.

Dvodnevni seminar organizuju francuska Ambasada u BiH i francuski koordinator za policijsku saradnju na Balkanu i na njemu će sudski i pravosudni stručnjaci iz jugoistočne Evrope, od Hrvatske do Grčke, razgovarati o snažnijoj borbi protiv kriminalnih mreža.

Srna

Podijelite članak

Počitajte još

Snijeg pao u Bosni i Hercegovini

072info

Bh. premijerligaš ostao bez golmana

Redakcija

Ovo je najnesretniji horoskopski znak

Redakcija

SAMO U BIH: Na međi poruka “pašće mrtva glava”

Redakcija

Bokser ubio svoju djevojku, pa to objavio na Twitteru

Redakcija

Nova kultura: BiH počinje izvoziti organsku industrijsku konoplju

Redakcija

Pelješki most bi trebao biti završen do 31. jula sljedeće godine

072info

Težak udes u Sarajevu: Vozač izgubio kontrolu u kružnom toku (FOTO)

Redakcija

Jeziva nesreća u Livnu, vozač teže povrijeđen

Redakcija

Mihael Šumaher napisao testament 2010. godine, podijelio pravo bogatstvo

Redakcija

YouTube će korisnike uskoro početi podsjećati da su “pretjerali”

072info

Zabavite se: Izaberite srce i poslušajte vrijedan savjet koji se krije iza njega

Redakcija

Automobilom uletio u benzinsku pumpu

Redakcija

Nesib ef. Hadžić: Nećemo i ne smijemo zaboraviti najbolje bh. sinove

072info

Otkaz nastavnici fizičkog: Umjesto koluta naprijed đake učila da ne postoje Crnogorci

Redakcija

Prva “korona free” država: Crna Gora otvara granice, ali ne sa svim zemljama!

072info

Marie Cau: Francuska dobila prvu transrodnu gradonačelnicu

Redakcija

Krađa uživo: Pogledajte kako lopov ženi krade novčanik

Redakcija

Više od pola miliona građana ugroženo zbog neeksplodiranih mina

072info

Veliko nevrijeme pogodilo dijelove Bosne i Hercegovine

072info