Svi Novalićevi pokušaji kupovine vakcina: Ostala su samo obećanja

fadil
Podijelite vijest

Dosadašnji pokušaji Vlade Federacije Bosne i Hercegovine da kupi vakcine protiv koronavirusa direktno od proizvođača značili su jedno: Obećanje, ludom radovanje. Javnost je zaboravila slavodobitne najave nabavke usljed dobrog epidemiološkog stanja. Navodna vjera domaćih vlastodržaca u pravednost i funkcionalnost globalnog mehanizma za nabavku vakcina COVAX je učinila da je Bosna i Hercegovina među državama koje imaju najmanji broj vakcinisanih. Prema podacima objavljenim na web stranici Our world in data, u potpunosti je vakcinisano tj. obje doze vakcine je primilo tek jedan posto od ukupnog broja stanovnika.

Strahujući zbog toga što su dnevno stotine osoba bile pozitivne na koronavirus te da su desetine umirale, javnost je vršila veliki pritisak da se vakcine pokušaju kupiti direktno od proizvođača. Do tada su se odgovorni oslanjali na COVAX za koji su postojale indicije po njegovom formiranju da neće biti funkcionalan. Da je to bilo tako vidljivo je iz njihovog okrivljavanja COVAX-a za to što Bosna i Hercegovina nema dovoljno vakcina.

ČITAJ JOŠ:  Sindikat radnika Zraka: Ne treba nam Novalićeva milostinja, nego uprava koja će nam naći posao

A potom su pod pritiskom javnosti počeli okrivljavati jedni druge što mnogo ranije nisu pokušali nabaviti vakcine direktno od proizvođača. Nakon što je prošlo upiranje prstom jednih u druge, dok je veliki broj ljudi umirao i umire, premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić je sredinom marta ove godine poručio da će se nabaviti pola miliona doza ruske vakcine Sputnjik V. Od ove slavodobitne najave nije bilo ništa.

Spominjana je mogućnost kupovine vakcina od kompanije AstraZeneca, kao i od kineske kompanije Sinopharm. Do danas vakcine nisu kupljene, iako su sve spomenute nabavke isticane kao izvjesne. Nije poznato da li je “izvjesno” bilo u svrhu primirivanja javnosti ili je imalo neku drugu svrhu, ali je realnost da se u većem dijelu svijeta nazire kraj pandemije, što nije slučaj u Bosni i Hercegovini. Za to je jedino zaslužna vakcinacija.

ČITAJ JOŠ:  NOVALIĆ SA MUDERRISOM: Digao lijevu ruku i poručio - "Jedan odlučuje!"

Donacije vakcina, konačno profunkcionisanje COVAX-a, mogućnost vakcinacije u drugim državama – prije svega u Srbiji te poboljšanje epidemiološkog stanja su doprinijeli da pritisak javnosti za nabavku vakcina znatno splasne. U Bosni i Hercegovini trenutno jeste dosta manji dnevni broj pozitivnih na virus, ali i dalje umire veliki broj građana. Sigurno je da su neki od njih mogli biti spašeni da je vlast razmišljala o vakcinama kada je bilo jasno da bez njih pandemija neće biti okončana. To je bilo poznato nekoliko sedmica poslije pandemije. Dakle, prije više od godinu.

Zbog katastrofalne vlasti Bosna i Hercegovina je druga na svijetu po broju preminulih od koronavirusa na milion stanovnika, podaci su Worldmetersa.

Stručnjaci ukazuju da relativno dobro epidemiološko stanje treba iskoristiti za što bržu i masovniju imunizaciju. To je prilika da se spriječi naredni pandemijski val, odnosno da se što prije završi pandemija. Umjesto toga, masovne vakcinacije u Federaciji još nema ni na vidiku, a primjetno je i da dio građana ponovo sve manje poštuje epidemiološke mjere.

ČITAJ JOŠ:  Novalić: Ova Vlada za sedam i po godina otvorila je više od 60.000 radnih mjesta

Zbog toga postoji prijetnja novog pandemijskog vala. Koliko će on biti opasan – zavisi prije svega od same vlasti i djelomično od građana.

Ostavku je do sada podnio samo direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar, kadar Hrvatske demokratske zajednice (HDZ). Zvanični razlozi njegove ostavke nisu poznati, ali se pretpostavlja da je to zbog pritiska za kupovinu vakcina. Novalić je onda izjavio da Pehar nije mogao podnijeti pritisak.

Državna vlast i dalje spava kada je riječ o kupovini direktno od proizvođača i generalno cijeli proces u tom pogledu teče veoma sporo. Sve dok građani ne budu mogli doći u situaciju da se dobrovoljno vakcinišu bez ikakve najave i bez ikakve dobne granice, vlast nije ispunila zadatak.


Podijelite vijest