Svjetska banka osigurala dodatnih 750 miliona dolara za BiH kroz zajmove

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Svjetska banka (WB) u idućih pet godina stavit će na raspolaganje Bosni i Hercegovini 750 miliona dolara kroz zajmove namijenjene provedbi reformi i oporavku od posljedica pandemije prouzročene koronavirusom, potvrdili su u srijedu iz ove finansijske organizacije.

Takvu odluku donio je odbor izvršnih direktora WB usvojivši okvir za partnerstva s BiH u razdoblju od 2022. do 2026. koji predviđa podršku održivom oporavku od utjecaja pandemije, kao i reforme potrebne za otvaranje novih radnih mjesta te inkluzivu i zelenu ekonomiju.

Odobravanje zajmova provodit će se temeljem procjena o potrebama zemlje, ali će ovisiti i o napretku u provedbi reformi.

– Nestabilno regionalno i globalno okruženje zahtjeva reforme i institucionalne promjene, koje će ekonomiju Bosne i Hercegovine učiniti otpornijom na unutarašnje i vanjske šokove – stoji u saopćenju dostavljenom medijima.

Iz Svjetske su banke pojasnili kako su rezervirana sredstva predviđena za povećanje inkluzivnog zapošljavanja u privatnom sektoru, poboljšanje pružanja usluga, kao i pružanje pomoći BiH u cilju povećanja otpornosti na klimatske promjene.

Ovaj okvir uključuje i zajedničku temu rodnih pitanja, odnosno otklanjanje strukturnih zapreka koje ograničavaju ekonomske prilike za žene i druge ugrožene skupine.

BiH trenutačno koristi sredstva Svjetske banke u iznosu od oko 551 milion dolara.

Avaz

GODISNJICA
MARKETING