maxresdefault 4
AUTOR: K.H.
DATUM:
KATEGORIJA: Tehnologija / Zabava
Kurbani 2021

Zanimljiva priča stiže iz daleka ovih dana. Naime, vlasnik Teslinog Modela 3 bi bio prinuđen da za popravku svog vozila izdvoji sumu od 16.000 američkih dolara, da to nije uspio da riješi u sopstvenoj režiji za samo 700 dolara. Doduše, mogao je da se osloni i na pomoć nezavisnog dilera.

Vlasnik baterijskog automobila je poznati jutjuber Rich Rebuilds koji se bavi automobilskom tematikom. Iznos koji je američki proizvođač bio namjeran da mu naplati je dostizao skoro polovinu vrijednosti novog Modela 3, pa je čovjek praktično bio prinuđen da se snađe u pogledu popravke, ne računajući na “pomoć” Tesle.

Nevolja se izrodila tokom vožnje preko nekakvih krhotina na ulici, kada je Rich Rebuilds primjetio curenje rashladne tečnosti i oštećenje prirubnice baterije u automobilu. Vjerovatno nije neophodno posebno naglašavati, ali ovakav tip oštećenja nije i ne može biti pokriven fabričkom garancijom. Ali, da li je popravka morala da košta baš traženih 16.000, drugo je pitanje. Do te cifre je proizvođač došao tako što je predložio ugradnju novog baterijskog pakovanja u Model 3.

Vjerujemo da se Rich Rebuilds šokirao kada je čuo cifru i da je odmah shvatio da to uopšte nije alternativa, posebno znajući da pokriće troškova ne bi bilo moguće pod garantnim, niti pod uslovima koji su ugovoreni sa osiguravajućom kućom. Pa kako je to izveo?

U želji da izbjegne zamjenu ekstremno skupog batrijskog pakovanja, Rich Rebuilds je iskazao pohvalan nivo dovitljivosti. Uz pomoć nezavisne trgovačke radnje, trošak je sveo na pomenutu, kud i kamo skromniju cifru. Čovjek je presjekao prirubnicu i obezbijedio crijevo za prenos rashladne tečnosti obmotavajući ga mesinganim okovom koji je dostupan u prodavnicama, istog tipa kom pripada i naš “Uradi sam”, na primjer!

Nema sumnje da u Tesli neće biti srećni zbog navedene domišljatosti poznatog jutjubera i pitanje je hoće li uopšte zadržati garanciju, ali u ovom slučaju, teško da je imao šta da izgubi kada je trošak popravke u ovlašćenom servisu procijenjen na preko dvadeset puta višu cifru.