d613a44cfe7e90a725078a82cfcc29c4
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 26, 2021 @ 10:40
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
FIXGEHALT

Predsjednik Sindikata radnika Rudnika uglja Kreka iz Tuzle Zuhdija Tokić, potvrdio je za Faktor da još uvijek nema proizvodnje niti u jednom od sedam rudnika, koji djeluju u sklopu Koncerna Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EPBiH).

NER FIT

U rudnicima je na snazi radnički neposluh, koji je počeo u utorak, a obustava proizvodnje trajat će dok uvjeti koje je postavio Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH ne budu ispunjeni.

– Ministru industrije, energetike i rudarstva FBiH Nerminu Džindiću poslali smo naše zahtjeve s pojašnjenjima i prijedlog sporazuma, ali još uvijek nemamo nikakav odgovor. Ne mogu da shvatim da u ovakvoj krizi za ugalj, ako je kriza kako kažu, niko ništa ne rješava – kaže Tokić.

Podsjećamo, Sindikat traži donošenje plana i programa uvezivanja radnog staža radnicima u rudnicima uglja u sastavu Koncerna, kontrolu metodologije i načina utvrđivanja kalorične vrijednosti uglja i stavljanje van snage Pravilnika o radnom učinku i Pravilnika o radu.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Također, traže i poštivanje odredbi Kolektivnog ugovora, potpunu realizaciju Sporazuma koji su Sindikat i EPBiH potpisali 19. maja, smjenu generalnog direktora EPBiH Admira Andelije i direktora rudnika koji su u primjenu stavili pravilnike o radu i radnom učinku te utvrđivanje minimalne plate u oblasti rudarstva u Federaciji BiH u visini od 1.000 KM.

Iz Elektroprivrede BiH već dva dana upozoravaju da su moguće redukcije isporuke toplotne i električne energije iz Termoelektrane Tuzla, a jučer su saopćili i da na depou nema zaliha uglja.

– Sve to je jedan vid pritiska na rudare s ciljem da se javnost okrene protiv nas. Žele da narod nas okrivi ako ne bude struje ili grijanja. Ja ih pitam kako je moguće da Termoelektrana nema zalihu koja može trajati duže od tri dana – navodi Tokić.

Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH danas ima vanrednu sjednicu u Kaknju. Teško je očekivati da se išta značajnije promijeni, prije nego što stigne očitovanje federalnog resornog ministra i Vlade FBiH.

LIDER