Tokom toplih dana pijete izotonična pića, evo kako ih napraviti

Tokom toplih dana pijete izotonična pića, evo kako ih napraviti

Ljekari savjetuju da ljeti, osim vode, pijete izotonička pića kako ne bi dehidrirali.

Izotonička pića ili popularno nazvana “sportska” pića sadrže 40-80 grama ugljikohidrata po litri. Smatra se da su ove vrste pića najučinkovitiji način rehidracije tokom i nakon vježbanja, ali i tokom velikih vrućina.

Izotonička pića sadrže dva glavna sastojka: ugljikohidrate koji daju “gorivo” za rad mišića i natrij, odnosno sol. Mala količina natrija pomaže ubrzati ponovnu hidrataciju, održava ravnotežu tekućine i nadomješta soli koje se gube znojenjem.

Ako se piće opisuje kao izotonično, to znači da sadrži slične koncentracije soli i šećera kao u ljudskom tijelu. Drugim riječima, sadržavat će između 6 posto i 8 posto ugljikohidrata (šećera). Izotonična pića možete i sami napraviti kod kuće.

Voćna opcija

Potrebni sastojci:

– 250 ml pravog voćnog soka

– 250 ml vode

– prstohvat soli

Sve sastojke spojite, dobro promiješajte i ohladite. Kod izbora soka, bitno je da ne koristite napitak od nekog voća koji je razrijeđen. Možete uzeti pravi, stopostotni sok od narandže.

Mojito

– sok od pola limete, oko 20 ml

– 150 ml soka od jabuke

– 330 ml vode

– 1 kašike meda ili smeđeg šećera

– 4 do 6 listova mente

– prstohvat soli

Pomiješajte najprije šećer/med i mentu, ali nemojte lomiti listove mente. Potom dodajte sok od jabuke i vode. Sve dobro promiješajte i ohladite pa će napitak biti spreman za ispijanje. Ova opcija nije tako jeftina kao prethodna, ali je prava zdravija i bogatija okusom alternativa.

Limun i đumbir

– 44 ml soka limuna

– komad sirovog đumbira

– 450 ml vode

– 3 kašike meda

Dodajte nekoliko tankih kriški đumbira u veliku šoljicu prokuhane vode i ostavite da odstoji dok đumbir ne pusti okus. Uklonite kriške đumbira i iscijedite limun, a zatim umiješajte med. Pustite da se ohladi najprije na sobnoj temperaturi, a potom ga ohladite u frižideru.

Klix

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE