“Toma” podijeljen više od 3.000 puta: Kazne za sve koji su slali link filma

Screenshot 1 59
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Autori filma “Toma” najavili su da će protiv svih koji su dijelili pomenuto filmsko ostvarenje biti podnijete krivične prijave, ako sa svojih naloga ne uklone sporni sadržaj.

Piratska verzija filma, koja je osvanula na internetu, samo na Facebooku je tokom vikenda pregledana 200.000 puta. Tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković naveo je da je tužilaštvo još u četvrtak krenulo u provjeru navoda krivične prijave.

“Već u petak smo imali određene indicije u vezi sa identitetom jedne od osoba koja je širila link. Ona je u petak uhapšena i određeno joj je zadržavanje od 48 sati. Sada radimo na otkrivanju drugih iz lanca onih koji su širili link“, rekao je on.

ČITAJ JOŠ:  Ovo su tri promjene koje nastaju u tijelu kada prestanete jesti bijeli hljeb

Kad je riječ o odštetnom zahtjevu, koji mogu podnijeti producenti, Zakonom o autorskim i srodnim pravima detaljno je regulisano na koji način se može ostvariti imovinskoporavni zahtjev u parnici, a za sporove iz oblasti autorskih prava nadležan je Viši sud u Beogradu za teritoriju cijele Srbije.

“Pravo intelektualne svojine se vrlo rigorozno štiti u zemljama Evropske unije. Oni imaju sistem da kada ide preko „torenta“ da je preuzimanje filma u toku, lociraju korisnika i automatski šalju tužbu koja stiže na adresu sa odštetnim zahtjevom od više hiljada eura”, naglašava Stamenković.

ČITAJ JOŠ:  Film "Toma" obara rekorde, do sad zaradio 5 miliona KM

Pomenuti film „Toma“ pojavio se na društvenim mrežama nedavno i širi se nevjerovatnom brzinom. Zbog piraterije već su pala hapšenja, a stručnjaci navode da građani Srbije nisu dovoljno upoznati sa činjenicom da gledanjem filma putem linka, na telefonu, kompjuteru, ili televizoru, krše autorska prava i mogu biti krivično odgovorni.

“Ljudi ne znaju da je krivično djelo i dijeljenje piratskih fajlova i svi oni koji su dijelili sporne linkove filma, dobiće krivične prijave. Nije sve što je na internetu besplatno. Nije nelegalno da preuzmete film i da ga pogledate, ali je krivično ako taj link proslijedite dalje.

I za to odgovara osoba koja šalje linkove“, rekao je juče u televizijskoj emisiji Vladimir Rajčič, direktor Antipiratske agencije Srbije, preneo je ranije Tanjug.

ČITAJ JOŠ:  10 stvari koje se zauvijek promijene kada se preseliš u inostranstvo

Naveo je da je link filma „Toma“ tokom proteklog vikenda samo na Facebooku imao 200.000 pregleda i podijeljen više od 3.000 puta. Sa druge strane, advokat Nina Vuković je objasnila da su producenti filma „Toma“ nosioci autorskih prava.

“Samo uz pristanak autora se može djelo koristiti. Nelegalno je proslijeđivati linkove. Moramo podići svijest građana da je ovo što se događalo prethodnih dana krivično djelo koje se zakonski sankcioniše, rekla je na K1 Nina Vuković.

GODISNJICA
MARKETING