Turska će osloboditi oko 100.000 zatvorenika kako bi se usporilo širenje koronavirusa

Podijelite vijest

Turski parlament je usvojio zakon kojim će se omogućiti puštanje na slobodu oko 100 hiljada zatvorenika kako bi se time smanjile velike gužve u zatvorima i suzbilo širenje koronavirusa. Daily Sabah piše da je zakon podržala Stranka pravde i razvoja (AKP) i Stranka nacionalnog pokreta (MHP).

“Bilo je 279 glasova za i 51 protiv”, rekao je zamjenik predsjednika parlamenta Sureeyya Sadi Bilgic.

Zakon odobrava puštanje na slobodu oko 100.000 ljudi, osim onih koji su osuđeni zbog terorizma, seksualnog zlostavljanja, krijumčarenja droge, ubistva prvog stepena i nasilja nad ženama.

Zatvorskim propisima se predviđa da u kućnom zatvoru budu zatvorenici stariji od 65 godina, žene koje imaju djecu od šest i manje godina i zatvorenici koji se ne mogu brinuti o sebi i trebaju posebnu njegu. Ovakva reforma će doprinijeti sprečavanju zaraze ovih osoba od kojih gotovo sve spadaju u rizične grupe.

Žene koje su osuđene na tri ili manje godina zatvorske kazne, a imaju novorođenčad, ostat će u zatvoru, a prijedlog zakona donosi i smanjenje kazne maloljetnim osuđenicima.

Mjere će se otprilike odnositi na od 45.000 do 90.000 zatvorenika koji će biti u kućnom zatvoru.

Ministar pravde Abdulhamit Gül rekao je u ponedjeljak da je potvrđeno 17 slučajeva zaraze koronavirusom među zatvorenicima, uključujući tri smrtna slučaja.

Dodao je i to da je 79 pripadnika zatvorskog osoblja bilo pozitivno na koronavirus, zajedno s ukupno 80 sudija i tužilaca, pravosudnim i forenzičkim radnicima.

Zakon je usvojen nakon što su vlasti rekle da bi se moguća epidemija među zatvorenicima mogla proširiti poput požara s obzirom na to da je ukupan broj njih u Turskoj 300.000.

Nevladine organizacije su kritikovale tekst koji ne predviđa oslobađanje osuđenika za “terorizam”, među kojima su brojni novinari i predstavnici političke opozicije.

U ponedjeljak je broj smrtnih slučajeva od koronavirusa u Turskoj porastao na 1.296, a do sada je potvrđeno 61.049 zaraženih.

ČITAJ JOŠ:  Prof. dr. Sinanović: Osobe koje su imale COVID-19 u većem riziku od ...

KLIX


Podijelite vijest