Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo optužnicu protiv Edina Vranja

e 4
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Dana 13. oktobra 2021. godine, Tužilaštvo za ratne zločine je podiglo optužnicu KTO-5/21 protiv osumnjičenog Edina Vranja, zbog krivičnog djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 144. KZ SRJ, navedeno je iz ove pravosudne institucije.

Na osnovu propisa kojima se reguliše regionalna saradnja između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i Ugovora između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima, Tužilaštvo za ratne zločine će podnijeti prijedlog Višem sudu u Beogradu Odjeljenju za ratne zločine za ustupanje krivičnog gonjenja u navedenom predmetu organima Bosne i Hercegovine – navedeno je.

ČITAJ JOŠ:  Najčešće se "kradu" popularne TV serije: Kako se zarađuje od piraterije na internetu?
Optužnica protiv Vranja
 • Optužnica protiv Vranja
 • Viši sud u Beogradu podsjećamo, Edinu Vranju, uhapšenom u Srbiji 11. septembra, na graničnom prelazu Uvac, produžio je jučer pritvor još za mjesec dana.

  Vranj se, podsjećamo, sumnjiči za navodne ratne zločine na području Goražda, a nakon hapšenja, prvobitno mu je produžen bio pritvor za mjesec 14.septembra.

  Tužilaštvo Vranja tereti za ona krivična djela za koja je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine već donijelo naredbu o neprovođenju istrage.

  Državno tužilaštvo najavilo je da danas da će, nakon podizanja optuženice za zločin protiv ratnih zarobljenika protiv državljanina Bosne i Hercegvoine Edina Vranja u Srbiji, podnijeti prijedlog za ustupanje krivičnog gonjenja u ovom predmetu organima BiH.

  ČITAJ JOŠ:  Rasim Ljajić: Vučić vrlo zabrinut za stanje u BiH, razgovarali smo i o Edinu Vranju

  Iz Tužilaštva su saopćili da će u petak, 15. oktobra u Beogradu biti održan sastanak glavne tužiteljice Tužitaštva BiH Gordane Tadić i tužiteljice za ratne zločine Srbije Snežane Stanojković o regionalnoj saradnji i razmjeni informacija o nedostupnim osobama, kao i ostalim relevantnim pitanjima.

  – Navedene teme su pokrenute na prethodnom bilateranom sastanku održanom u okviru regionalne konferencije u organizaciji UNDP-a. Na tom sastanku razgovarano je između ostalog o predmetima Mujanović, Osmanović, Vranj i drugim, te potrebi uključivanja svih relevantnih institucija u obje zemlje u rješavanju ovakvih predmeta“, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

  ČITAJ JOŠ:  Može li se u BiH preživjeti mjesec sa 90 maraka?

  U saopćenju se navodi da će s obzirom na informaciju da je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo optužnicu protiv Edina Vranja zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, Državno tužilaštvo, glavna tužiteljica i rukovoditelji Posebnog odjela za ratne zločine biti upoznati o detaljima i razlozima optužnice, s obzirom da je u Tužilaštvu BiH donijeta naredba o neprovođenju istrage za Vranja

  GODISNJICA
  MARKETING