Portal 072info

U BiH, Srbiji i Hrvatskoj: “Svečano otvarani” trotoari, kontejneri, bandere, liftovi, stepeništa…

f0453894123400ca5315fef73032bbf9
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prije nekoliko dana u Bosni i Hercegovini svečano je otvoren kontejner, a prije nekoliko godina i trotoar. 

E-kontejner, namijenjen za prikupljanje elektronskog otpada, svečano je otvoren u Kaknju. Najavljeno je i da će uskoro u Kaknju biti postavljen i drugi e-kontejner.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Trotoar ispred svečanog ulaza u zgradu Predsjedništva BiH otvoren je poslije nekoliko mjeseci rekonstrukcije i potrošenih oko 180.000 eura. Na radni obilazak trotoara bili su pozvani i mediji. Ovaj nadrealni događaj izazvao je burne reakcije javnosti.

Bivši ministar saobraćaja u Vladi Republike Srpske Neđo Trninić označio je početak radova na uklanjaju naplatnih kućica na cesti u okolini Banje Luke izgrađenih bez ikakve logike i potrebe. Naplatne kućice na cesti Banja Luka – Klašnice postale su zloglasni sinonim saobraćajnih nesreća jer su time što su postavljene na nelogičnom mjestu prouzročile 49 nesreća, uključujući dvije s ljudskim žrtvama.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

U susjednoj Srbiji otvarali su semafor, lift, toalet u njivi…

Početkom 2018. godine, vjerovali ili ne, svečano je otvorena septička jama u OŠ “Slavko Zlatanović” u Miroševcu. Kada je redakcijama lokalnih medija na jugu Srbije stigao poziv leskovačkih vlasti da prisustvuju svečanom otvaranju septičke jame, našli su se u čudu. Mislili su da se neko šali sa njima, pa se većina njih nije ni odazvala pozivu. Međutim, poziv je zaista bio stvaran i on oslikava sumorno stanje u koje je SNS Aleksandra Vučića doveo Leskovac.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

Otvarani su svečano i toaleti na njivama. Postavljeni na inicijativu predsjednika Skupštine grada Jagodine, kontroverznog Dragana Markovića-Palme.

Prilikom svečanog otvorenja jednog takvog toaleta u selu Ribare, na lijevoj obali Velike Morave, Palma je poručio:

– Poljoprivredni proizvođači moraju imati toalet jer gdje će u toalet kad je kukuruz mali?

Semafor u Novom Sadu

Direktor Zavoda za izgradnju grada Novog Sada Dejan Mandić svojevremeno je otvorio početak radova na izgradnji semafora na Novom naselju. Međutim, samo sat vremena nakon odlaska predstavnika gradske vlasti, radnici koji su počeli radove na postavljanju semafora presekli su vodovodnu cijev i izazvali havariju na Bulevaru Slobodana Jovanovića, zbog čega su Novosađani iz okolnih ulica ostali bez vode.

Poštanski sandučići

U oktobru 2017. godine predsjednik općine Mladenovac Vladan Glišić prisustvovao je “svečanom” otvaranju poštanskih sandučića u jednoj mladenovačkoj zgradi.

Vulin i lift

Aleksandar Vulin, tadašnji ministar za rad i socijalna pitanja, prije nekoliko godina presjekao je crvenu vrpcu na otvaranju lifta u Apatinu, u Domu za stare i penzionere. Prethodno je “svečano” dodijelio 12 bebi-alarma roditeljima djece sa oštećenim sluhom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME


Aleksandar Vulin svečano otvorio lift

Pješački prijelaz

Za pojedine lokalne funkcionere od posebnog je značaja i postavljanje običnog pješačkog prijelaza. To je slučaj sa predsjednikom općine Voždovac Aleksandrom Savićem, koji se svečanim otvaranjem zebre u naselju Kumodraž pohvalio na svom Twitter nalogu. On je postavio fotografiju na kojoj se nalaze on i njegove kolege Ivana Tomić i Relja Ognjenović, koji se sa ponosom slikaju na tek obilježenom pješačkom prijelazu.

Stepenište

Uz balone i trake, nekadašnji ministar Velimir Ilić i tadašnji gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić prije nekoliko godina otvorili su rekonstruisano stepenište sa rukohvatom u Kruševcu. To se dogodilo u jeku predizborne kampanje.

Pompa oko saobraćajnog znaka

U Kruševcu je, pored stepeništa, uz pompu postavljen i saobraćajni znak koji označava da je riječ o usporenoj zoni saobraćaja. Na sličan način, uz desetak direktora i gradskih čelnika, otvorena je i biciklistička staza.

Čajna kuhinja

Direktor Doma zdravlja u Ražnju Nenad Stanković prije nekoliko godina makazama je presjekao crvenu vrpcu na vratima čajne kuhinje. Kako je rekao, prostorija za dnevni odmor zaposlenih otvorena je zahvaljujući donacijama, a nabavljeni su ugradna ploča i frižider. Istog dana, svečano je otvorena i rampa za ulaz osoba sa invaliditetom.

Semafor u Kraljevu dobio i Tviter nalog

Kraljevački semafor, koji je 2016. godine svečano otvorio tadašnji gradonačelnik Predrag Terzić, iste godine dobio je i svoj profil na Twitteru.

Prije nekoliko dana u Petrovcu na Mlavi svečano je otvorena bandera ili kako modernije zvuči “stubna trafostanica”. Na zvaničnom Facebook profilu ove općine u stoji da je ova investicija vrijedna dva i po miliona dinara i “značajna je za stabilno snabdijevanje električnom energijom više od 90 domaćinstava”.

U svečanim otvaranjima ne zaostaje ni susjedna Hrvatska.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U Uredu državne uprave u Varaždinu, nekadašnja SDP-ova ministrica pravosuđa Ingrid Antičević-Marinović stavila je u funkciju nove liftove. Svečanost je završila vožnjom ministrice i gradonačelnika Ivana Čehoka novim liftom.

Izgrađen je i most preko rijeke Korane, poznat i kao Vukelićev most (bivši HDZ-ov ministar Branko Vukelić), do kojeg se ne može doći jer ne postoje prilazne ceste, a na most koji ne vodi nigdje utrošeno je 50 miliona kuna. Izgrađen je 2007. godine.

Karlovački župan Ivan Vučić (HDZ) u Udruzi slijepih pustio je u rad klima-uređaj, a bivši HDZ-ova Darko Milinović svojedobno je otvorio praonicu rublja.

Na izlazak s autoputa Zagreb – Split prema Dugobabama, rodnom selu hrvatskog premijera Ive Sanadera, utrošeno je 80 miliona kuna. Sanader je lično naredio izvođenje ovih radova.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

I nasljednik mu, tadašnji predsjednik Vlade Zoran Milanović, iako je zazirao od vrpci, otvorio je dionicu autoputa Zagreb – Sisak. Taj bi autoput trebao spajati Zagreb i Sisak. Zagreb se vidi, ali se do njega ne može, a umjesto Siska na kraju autoputa je šuma.

U Hrvatskoj su se neki radovi otvarali više puta, poput Pelješkog mosta.

Faktor

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 5
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Vjekoslav Mandić: Moguće ponovno uvođenje policijskog sata, situacija je alarmantna

072info.com

Je li vrijeme za lockdown: U Bosni i Hercegovini preminulo čak 20 osoba, novozaraženih 728

072info.com

Porast broja oboljelih prijeti kolapsu zdravstvenog sistema u BiH (VIDEO)

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6