U BiH su se najviše uvozile banane, a izvozile smrznute maline

Podijelite vijest

Izvoz sektora voća i prerađevina od voća iz Bosne i Hercegovine u prvom kvartalu iznosio je skoro 26,24 miliona KM i manji je za 5,5 posto u odnosu na isti period prošle godine, dok je uvoz iznosio skoro 52 miliona KM i veći je za 20,7 posto u odnosu na prvi kvartal lani.

Prema analizi Vanjskotrgovinske komore BiH na utjecaj koronavirusa na ovaj sektor, izvoz smrznute maline, koja je i dalje dominantna, iznosio je u prvom tromjesečju skoro 13,81 milion KM i bilježi blagi pad od 0,8 posto u odnosu na isti period lani.

– Više je opala količina izvoza smrznute maline nego njena vrijednost, što sugerira na blagi rast izvozne cijene, što je dobro – ističe se u ovoj analizi, prenosi Srna. 

Osjetni pad kod voćnih kultura, koje, također, dominiraju ovim sektorom, bilježi se kod svježih krušaka tako da je izvoz ovog voća u prva tri mjeseca iznosio skoro 5,54 miliona KM i manji je za 15,4 posto u odnosu na isti period lani. Skoro sav izvoz svježe kruške bio je u Rusiju.

Izvoz svježih jabuka u prvom kvartalu ove, u odnosu na isti period prošle godine, manji je za 12,8 posto i iznosio je približno 3,3 miliona KM, a skoro sav izvoz je usmjeren u Rusku Federaciju i Crnu Goru. Izvoz džemova i marmelada od voća u prva tri mjeseca ove godine iznosio je skoro 1,45 miliona KM i veći je za 17,4 posto u odnosu na isti period prošle godine.

U BiH su se u prvom kvartalu najviše uvozile banane, ali i ostalo tropsko voće, čija je ukupna vrijednost veća od 35 miliona KM. 


Podijelite vijest