Screenshot 2 17
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
Kurbani 2021

Broj rođene djece u Japanu je tokom prošle godine bio najmanji od 1899. godine, saopćili su iz Ministarstva zdravstva ove zemlje. Sve je više parova koji prolongiraju brak i zasnivanje porodice.

U prošloj godini u Japanu je rođeno 840.832 djece, što je manje za 2,8 posto u odnosu na godinu ranije. To je najmanji broj od 1899. godine.

Prema pisanju CNN-a, pandemija koronavirusa je uzrokovala smanjenje broja rođene djece širom svijeta, što se odnosi i na Sjedinjene Američke Države. Time je demantovana tvrdnja da će pandemija uzrokovati globalni baby boom ili rođenje velikog broja djece.

U Japanu je 2020. zasnovano 525.490 brakova, što je manje za 12,3 posto. To je najmanji broj novih bračnih zajednica od završetka Drugog svjetskog rata. Stopa fertiliteta u ovoj državi je među najnižima u svijetu i iznosi 1,34.

Japan već godinama ima demografsku krizu jer se broj rođene djece kontinuirano smanjuje. Zbog toga se strahuje da će društvo biti još starije, te da će nedostajati radne snage. Od 124 miliona stanovnika, njih 20 posto je starije od 65 godina. Pretpostavlja se da će do 2065. ukupan broj stanovnika iznositi 88 miliona stanovnika.

Demografska kriza postoji i u Južnoj Koreji. Tokom prošle godine je u ovoj zemlji prvi put registrovano više smrtnih slučaja od broja rođene djece.

Ovi problemi nisu izostali ni u najmnogoljudnijoj državi svijeta. Naime, 2020. je broj rođene djece smanjen za skoro 15 posto. Kao odgovor na ovaj problem, kineska vlast je ranije ove sedmice dopustila parovima da mogu imati do troje djece, piše CNN.