U petak i subotu predstave za djecu i mlade u zeničkom BNP-u

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

​Na scenskim prostorima Bosanskog narodnog pozorišta Zenica u petak i u subotu će biti izvedene predstave za djecu i mlade. 

U petak, 16. septembra u 19 sati u zeničkom BNP-u će biti izvedena predstava za mlade „Oslobodite umjetnike“ u režiji Nicka Teunissena. Dramaturgiju predstave potpisuje Nedžma Čizmo, koja je o predstavi izjavila: „Predstava govori o skupini mladih ljudi kojima stiže informacija da se njihovo pozorište zatvara zbog loše financijske situacije i da, ako ga žele sačuvati, moraju impresionirati strane donatore, „zaslužiti“ finansijsku potporu. Djeca shvataju da, ako žele napredovati i sačuvati svoj teatar, prvo se moraju osloboditi zastarjelog sistema rada i redateljice koja ih ograničava u svemu. Drugim riječima – moraju se izboriti za svoju slobodu. Oponašajući odrasle, djeca organiziraju glasanje i odlučuju da se od tada u njihovoj grupi sve stvari rješavaju demokratskim putem. No, ubrzo, kao i odrasli, djeca „upadaju“ u „zamke demokratije“, koje dovode do međusobnih sukobljavanja.“

U predstavi igraju članice i članovi Dramskog studija Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica: Farah Čišić, Ema Duraković, Sara Džanić, Dea Kalinić, Harun Milak, Mak Nizamić, Uma Nizamić, Amina Salihović, Evhad Sivac, Sara Subašić i Lajla Šarić. Za koreografiju su bile zadužene Farah Čišić, Sara Džanić, Dea Kalinić i Uma Nizamić, a za izradu maski Mensur Begičević. 

​Dan kasnije, u subotu, 17. septembra u 11 sati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica će biti izvedena predstava za djecu „Psić boje neba“ autora i reditelja Branislava Trifkovića. Prema riječima Reditelja Branislava Trifkovića: „Predstava ‘Idemo na izlet’ je sasvim realna priča, koja nažalost u stvarnom životu sve više može da nam liči na bajku. Sve manje imamo vremena za našu djecu i zaboravljamo ili smo skroz zaboravili da se igramo sa njima i prepuštamo ih internetu, mobilnim telefonima, videoigricama, itd. Dakle u ovoj predstavi, koja je sto posto na zemlji, bez imalo fikcije, pokušaćemo da se pozabavimo našom djecom i nama samima, kroz igru i druženje. Priča, vrlo jednostavna, prati tri mame, tri drugarice, koje sa svojom djecom odlaze biciklima na izlet i tamo u prirodi, ova vesela šestorka, provodi jedan dan i noć. Tekst za ovu predstavu je kolaž pjesmica, koje su uglavnom, uzete iz knjiga naših osnovaca iz nižih razreda, praćen muzikom i fotografijama prirode BiH, Zenice i okoline koje se projektuju pomoću grafoskopa, aparata koji je uveliko zaboravljen.“ Glumačku ekipu predstave čine glumice zeničkog BNP-a: Anđela Ilić, Lana Zablocki i Adna Hasanić. Režiju, izbor tekstova i muzike kao i samu ideju predstave potpisuje glumac Dečijeg pozorišta iz Subotice Branislav Trifković, rođeni Zeničanin. Scenografiju, kostimografiju i izradu rekvizite potpisuju Mensur Begičević i Ena Begičević-Čeliković.