U RS evidentirano još 28 zaraženih koronavirusom

Podijelite vijest

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne politike Republike Srpske, rekao je jutros na pres-konferenciji da je u posljednja 24 sata u ovom bh. entitetu potvrđeno 28 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

On je saopćio da je u ovom intervalu testirano 336 osoba, a prisustvo virusa potvrđeno je kod 28, od čega je 15 muškaraca i 13 žena. 

– Sedam osoba je hospitalizirano u UKC-u RS, a jedna u bolnici u Trebinju, dok su ostali u izolaciji – rekao je Šeranić. 

On je naveo da je među zaraženima devet osoba iz Banje Luke, šest iz Kotor-Varoši, tri iz Teslića, tri iz Trebinja, tri iz Prnjavora, dvije iz Mrkonjić-Grada, jedna iz Drinića i jedna iz Modriče.

ČITAJ JOŠ:  Otkrivena nova saznanja o posljedicama koronavirusa: Kako COVID utječe na probavni sistem?

– Kod većine osoba utvrđeno je da se radi o bliskom kontaktu ili imaju historiju putovanja u zemlje u kojima je registriran novi virus. Što se tiče potvrđenih slučajeva, u ovom turnusu imamo i dijaliznih pacijenata koji su utvrđeni kao pozitivni na koronavirus tako da ćemo, u skladu sa procedurom koja se odnosi na ovu skupinu ljudi, koji su rizični zbog samog njihovog oboljenja, postupati i uraditi sve one preporuke koje se odnose i na ove hronične bolesnike – rekao je Šeranić.

ČITAJ JOŠ:  Putujete u Njemačku? Od danas su na snazi nova korona pravila

Negativni nalazi zdravstvenih radnika

Ministar Šeranić rekao je i da su testirani uzorci zdravstvenih radnika. 

– Imamo zdravstvene radnike i zdravstvene saradnike iz Prijedora, Laktaša, Bosanske Gradiške, Bosanske Dubice i Banje Luke, kao i osobe iz lokalnih karantina i Studentskog centra, u skladu sa procedurom otpuštanja na daljnju kućnu izolaciju nakon što provedu 14 dana ,kao lica koja su pozitivna u Studentskom centru, i svi su ovi nalazi bili negativni – rekao je Šeranić.

On je pojasnio da je koronavirus potvrđen kod 14 radnika iz javnih zdravstvenih ustanova u RS te dva iz privatnih. 

ČITAJ JOŠ:  Ovaj test bi mogao predvidjeti kome prijeti dugi Kovid nakon zaraze

Oporavilo se 179

U UKC-u RS, gdje se zbrinjavaju teži pacijenti, trenutno je 46 pacijenata, u izolaciji se nalazi sedam osoba, na respiratoru je 5 osoba, a na kiseoničkoj maski su dvije osobe. 

S današnjim danom, ukupno je kod 453 osobe u RS potvrđen koronavirus. U ovom bh. entitetu od Covida-19 oporavilo se 179 osoba. Pod zdravstvenim nadzorom je 6.099 osoba, a 17.133 je izašlo iz ovog nadzora. 

Avaz


Podijelite vijest