U RS-u će uskoro električni romobil moći voziti samo stariji od 14 godina, kaciga obavezna

Screenshot 8 9
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti saobraćaja na putevima u ovom entitetu, kojim se reguliše vožnja električnih romobila.

Kako je zaključeno izmjenama i dopunama zakona, prvi put je u ovom entitetu regulisan saobraćaj lakih ličnih električnih vozila, kao što je električni romobil, električni skateboard, hoverboard i slična vozila. Ova vozila se razvrstavaju u četiri klase.

Predviđeno je da se propisi iz oblasti sigurnosti saobraćaja, kojima je uređeno kretanje pješaka, primjenjuju i na osobu koja koristi lako lično električno vozilo klase 1 i klase 3, a njihova maksimalna konstruktivna brzina je do 6 km/h.

ČITAJ JOŠ:  Za četiri mjeseca bez posla u Republici Srpskoj ostalo 9.028 radnika, svaki treći tehnološki višak

“Osoba koja koristi lako lično električno vozilo klase 1 i klase 3 obavezno je da posjeduje identifikacionu potvrdu za lako lično električno vozilo kojim se kreće”, kažu iz Vlade RS.

Propisi iz oblasti sigurnosti saobraćaja, kojima je uređen saobraćaj bicikala primjenjuju se i na osobu koja koristi lako lično električno vozilo klase 2 i klase 4, a njihova maksimalna konstruktivna brzina je do 25 km/h.

“Osoba koja koristi lako lično električno vozilo klase 2 i klase 4 ima obavezu da posjeduje identifikacionu potvrdu za lako lično električno vozilo kojim se kreće, ima više od 14 godina, posjeduje potvrdu o poznavanju propisa o sigurnosti saobraćaja na putevima ili vozačku dozvolu kojom se dokazuje pravo upravljanja vozilom bilo koje kategorije i za vrijeme vožnje nosi na glavi zakopčanu zaštitnu kacigu”, zaključak je Vlade RS-a.

ČITAJ JOŠ:  Na Doljanima se čeka sat vremena

Također, zakonom su jasnije definisane odredbe koje se odnose na sveobuhvatne analize saobraćajnih nezgoda, kretanje u raskrsnicama s kružnim tokom saobraćaja, nasilnička vožnja, prijevoz životinja u kabini vozila i dr.

GODISNJICA
MARKETING