Portal 072info

U RS-u narednih mjeseci počinje s radom dobrovoljni penzijski fond

Društvo za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom trebalo bi da počne sa radom u Republici Srpskoj (RS) narednih mjeseci, rečeno je danas tokom sastanka entitetske premijerke Željke Cvijanović sa predstavnicima ovog dobrovoljnog penzijskog fonda.

Predstavnici Društva za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom u RS, prvim takve vrste u BiH, čiji su osnivači Penzijski rezervni fond Republike Srpske (PREF), Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Skupna pokojninska družba iz Slovenije, informisali su Cvijanović da je nedavno u Banjoj Luci održana osnivačka skupština Društva, izrazivši uvjerenje da će poslodavci u tom bh. entitetu prepoznati značaj dobrovoljnog penzijskog osiguranja, jer je riječ o dugoročnom projetku usmjerenom ka unapređenju penzijskog sistema.

Na sastanku u Banjoj Luci, kojem su prisustvovali i ministar finansija Zoran Tegeltija i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, ocijenjeno je da u RS-u postoji adekvatan zakonski okvir kojim se uređuje organizovanje i upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima, saopćeno je iz entitetske vlade.

Iz Vlade su izrazili spremnost da pruže institucionalnu podršku radu dobrovoljnog penzijskog fonda imajući u vidu značaj njegovog osnivanja i reference institucija koje su njegovi suosnivači.

Naglašeno je i da osnivanje dobrovoljnog penzijskog fonda generiše niz pozitivnih efekata, među kojima je i pružanje mogućnosti građanima u RS-u da dodatno štede, kako bi pored redovne penzije primali i penziju iz dobrovoljnog penzijskog fonda, dok će benefite od dobrovoljnog penzijskog osiguranja imati i poslodavci kroz različite vidove olakšica.

Fena

Podijelite članak