U srednje škole u Zeničko-dobojskom kantonu počinje upis: Danas i sutra posljednji dan nastave

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

U većini osnovnih i srednjih škola u Zeničko-dobojskom kantonu, u kojima se nastava odvija po Nastavnom planu i program na bosanskom jeziku, danas ili najkasnije sutra završava se školska 2021/2022. godina.

Nastava u školama i općinama u kojima se nastavni proces odvija po Nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku te u kojima ingerenciju nad predškolskim, osnovnim i srednjim obrazovanjem imaju lokalne zajednica, a to su u tom kantonu općine Usora i Žepče, okončana je nešto ranije.

Problemi s grijanjem

U ZDK je, naime, zbog problema s grijanjem u nekim gradovima i općinama tokom januara te činjenice da su se u nekim školama odvijali i građevinski radovi na rekonstrukciji, početak drugog polugodišta bio prolongiran za dvije sedmice.

– Škole su bile obavezne da jednu sedmicu nastave nadoknade još u toku trajanja drugog polugodišta, dok smo nadoknadu nastave za drugu sedmicu za koju smo prolongirali početak ovog polugodišta, ostavili za sami kraj. Sve su škole ispunile nastavni plan i program – ističe resorni ministar obrazovanja ZDK-a Spahija Kozlić.

Više od tri hiljade mjesta

Danas je raspisan i konkurs za prijem đaka u 29 srednjih škola u tom kantonu koje su u ingerenciji Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK, odnosno u svim gradovima i općinama osim Žepča i Usore.

Svršeni osnovci za upis u tih 29 škola, u predviđenih 166 odjeljenja, na raspolaganju imaju 3.570 mjesta.