U srijedu stiže medicinska oprema iz Kine, naredne sedmice još jedan humanitarni let

Podijelite vijest

U srijedu će na pistu sarajevskog aerodroma sletjeti avion FlyBosnije sa medicinskom opremom koja stiže iz Kine, saznaje Klix.ba. Naredne sedmice se očekuje dolazak novog kontigenta pomoći. “Po prvi put avion kompanije FlyBosnia će sutra u 9 sati sa Međunarodnog aerodroma u Sarajevu poletjeti za Kinu odnosno Šangaj, po medicinsku opremu za Bosnu i Hercegovinu namijenjenu za borbu protiv koronavirusa”, rekla je za Klix.ba glasnogovornica FlyBosnije Aida Cvijetić.

Ono što će se naći u avionu su zaštitne maske, zaštitni veziri i zaštitne rukavice.

Dolazak aviona u Sarajevo se očekuje rano ujutru u srijedu oko 4 sata.

Nezvanično saznajemo da je naredne sedmice planiran još jedan let na relaciji Sarajevo – Šangaj – Sarajevo zbog prijevoza medicinske opreme koju je donirao vlasnik bh. kompanije Violeta Petar Ćorluka te donacija Grada Šangaja glavnom gradu BiH.

Kako je ranije najavljeno vlasnik Violete je naručio 6 respiratora, 100.000 kom 3sl. zaštitnih maski, 5.000 kom KN95 maski za liječnike, 15.000 kom zaštitnih odijela za bolničku upotrebu, 200.000 pari zaštitnih rukavica, 200.000 pari zaštitnih navlaka za obuću, zaštitne naočale i štitnici za lice.

Istim letom u planirano je da stigne i medicinska i zaštitna oprema koju je osigurao Grad Šangaj putem donacije Gradu Sarajevu. Kako je ranije izjavio gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, vlasti Šangaja su ponudile i dolazak ljekara koji bi pomogli u borbi protiv pandemije.

Klix.ba


Podijelite vijest