U Tuzli proglašeno stanje prirodne nesreće: Vodena bujica prouzrokovala veliku štetu

873x400 1128
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Stanje prirodne nesreće proglašeno je na području Tuzle koju je zahvatilo veliko nevrijeme i prouzrokovalo poplave i bujice, potvrdio je  predsjednik gradske Službe Civilne zašite Slavko Stjepić. 

Stjepić je rekao da su sinoć za samo nešto više od pola sata ogromne padavine pričinile veliku štetu na području grada Tuzle.

On je dodao da je za kratko vrijeme palo oko 70 litara kiše po metru kvadratnom.

Stjepić je naveo da je rano govoriti o procjeni štete, jer tek treba sagledati šta se dešavalo tokom noći kada je uz jak vjetar, koji je rušio pred sobom, padala kiša.

Nevrijeme pričinilo veliku materijalnu štetu - Avaz, Dnevni avaz, avaz.baNevrijeme pričinilo veliku materijalnu štetu

– Vjetar je obarao stabla, u naletu jakog pljuska došlo je do začepljenja odvoda, stradali su makadamski putevi, voda je ušla u podrume određenih objekata – sve u svemu bio je to crveni alarm kad je u pitanju količina padavina u tako kratkom vremenu – rekao je Stjepić.

Odluku o proglašenju prirodne nesreće donio je Gradski štab Civilne zaštite Tuzla.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović rekao je novinarima da će nadležne službe odmah početi saniranje velike štete, sklanjati drveće s puteva, ispumpavati vodu iz objekata, čistiti slivnike da bi bili spremni za prihvatanje novih padavina.

Gradski štab civilne zaštite Tuzla procjenjuje da će biti reaktivirana klizišta, da je situacije veoma složena, a formirana je i komisije za procjenu štete.

Za sada nema potvrde o povrijeđenim osobama. 

Avaz