UN: U pripremi nova naučna studija o uklanjanju CO2 iz atmosfere

UN: U pripremi nova naučna studija o uklanjanju CO2 iz atmosfere

Naučnici Ujedinjenih nacija najvjerovatnije će razmatrati tehnologiju u cilju uklanjanja CO2 iz atmosfere, dok se okupljaju kako bi dovršili ključni izvještaj.

Tu opciju će razmotriti tokom naredne dvije sedmice Međuvladin panel o klimatskim promjenama (IPCC).

Skupu će također prisustvovati zvaničnici vlada širom svijeta, koji bi trebali odobriti svaki detalj zbirnog izvještaja koji bi trebao biti objavljen 4. aprila.

Ta nova studija bit će treći od tri bitna izvještaja koje je IPCC objavio tokom proteklih osam mjeseci. Prethodni izvještaji razmatrali su uzroke i posljedice klimatskih promjena, ali će se posljednji fokusirati na njihovo ublažavanje – li na ono što možemo učiniti da ih zaustavimo.

To u suštini znači da će istražitelji razmatrati kako se može smanjiti količina stakleničkih gasova koji se emitiraju ljudskim aktivnostima.

Kopredsjedavajući IPCC izjavio je da će izvještaj biti pomno nadziran kao jedan od načina uklanjanja uljen dioksida koji je već ispušten u atmosferu.

– Izvještaj je sačinjen kako bi pokrio puni pristup metodama uklanjanja ugljen dioksida iz veoma različitih mjesta – kazao je.

U izvještaju o pristupima metodama uklanjanja ugljen dioksida također će biti razmotreni sadnja stabala i poljoprivreda, kao i napredniji tehnološki pristupi u kojima se koriste velike mašine za uklanjanje ugljen dioksida iz zraka.

Ono što će se na kraju pojaviti kao kratki siže za tvorce politike bit će objavljeno tokom naredne dvije sedmice, jer će zavisiti od delikatnih pregovora s predstavnicima vlada iz 195 zemalja.

Istražitelji i zvaničnici pomno će pregledati siže kako bi se usuglasili oko završnog teksta, prenosi BBC.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica