Uzroci koji dovode do umora

u 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Sigurno vam je poznat onaj osjećaj kada se, čak i nakon sasvim dovoljno sati sna, probudite umorni. Najradije biste se odmah vratili u krevet i odgodili sve obaveze, a alarm odgodili na neko vrijeme.

Pad energije

Ili vam se pak tokom dana, naglo i bez ikakve prethodne najave, počne spavati toliko da jedva držite oči otvorene. Pad šećera, imuniteta, sve ste savjete iščitali pa i primijenili, ali ništa ne pali.

Rješenje postoji, a nutricionisti naglašavaju da postoje i varljivi uzroci koji dovode do takvih stanja. Radi se najčešće o stvarima koje odlučujete staviti u svoje tijelo, hrani i piću koje vas podmuklo umaraju, a trebali biste činiti upravo suprotno. Stručnjaci su klasificirali vrste umora.

Jackie Lynch, terapeutkinja i nutricionistkinja, za australski je Cosmo objasnila kako je nagli pad energije najčešće povezan s padom nivoa šećera u krvi. U tim je slučajevima najbolje posegnuti za kvalitetnim izborom šećera – voćem.

Grčevi u mišićima

Ako se u nekom trenutku tokom dana počnete osjećati upravo ovako, prazno, moguće da vam nedostaje magnezija. A ako uz to osjetite grčeve u mišićima, glavobolju i blage „tikove“, radi se samo o dodatnim simptomima nedostatka magnezija.

Često je fizički nedostatak snage povezan s manjkom željeza u krvi. Ako usred neke aktivnosti osjetite da jednostavno ne možete dalje, moguće je da je iscrpljenost uzrokovana upravo time. Taj osjećaj čest je kod žena tokom mjesečnice, pogotovo ako su one obilne.

Manjak koncentracije

Osjećate se kao da vam je „mozak umoran“ i jednostavno ne možete razmišljati? Poremećaji koncentracije i nemogućnost da se usmjerite na bilo koju vrstu intelektualne radnje zna biti povezan s manjkom vitamina B. U tom slučaju treba uzeti vitamine B kompleksa koji su iznimno važni za nervni sistem.

Hroničan stres i često konzumiranje alkohola utječu na smanjivanje ovoga vitamina, a može se nadomjestiti i kvalitetnom prehranom punom zelenoga lisnatog povrća. Istovremeni umor i napetost mogu biti posljedica prevelike konzumacije kafe. Nutricionisti pritom napominju da se može raditi i o ostalim pićima punim kofeina, poput gaziranih i zaslađenih napitaka.

Oni direktno utječu na održavanje tijela napetim i budnim pa nakon prevelikoga „uživanja“ u njima nećete ni tako lako zaspati. A možete samo pretpostaviti kakvi ćete se probuditi.