Uzunović sa premijerom Nikšićem: Nemila mora biti povezana sa koridorom 5c

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Dobrobit građana i briga za lokalnu zajednicu uvijek na prvom mjestu – Nemila mora biti povezana sa koridorom 5c.

Kao zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH danas sam o brojnim temama razgovarao sa Premijerom Federacije BIH gospodinom Nerminom Nikšićem.

S obzirom na to da sam u najvišem zakonodavnom tijelu Federacije BIH jedan od predstavnika Zeničko-dobojskog kantona posebno me raduje opredjeljenost i spremnost Vlade FBiH na čelu sa gospodinom Nikšićem, kako bi naš kanton bio ravnopravno tretiran, što proteklih godina, tome svi svjedočimo i nije bio slučaj.

U razgovoru smo se dotakli mnogobrojnih tema koje su od izuzetnog značaja za život građana, a jedna od njih je i mogućnost da na trasi budućeg autoputa koji je trenutno u izgradnji, područje Nemile i naselja koja gravitiraju nemilskom slivu budu povezana na način da na tom lokalitetu bude izgrađen priključak na trasu autoputa na koridoru 5c.

Poznato je da je upravo ova tema prethodnih godina bila dosta ispolitizirana, da su se na veoma čudan i interesantan način “u vremenu i prostoru gubili mailovi”, da nije bilo dovoljno volje, uprkos brojnim incijativama i mogućostima, kako bi se ovaj slobodno mogu reći problem riješio na adekvatan način.

Na jednom od sastanka bivšeg direktora JP Autoceste FBiH, koji su održali Elmedin Volodera i gradonačelnik Zenice gospodin Fuad Kasumović, dogovoreno je da se izgradi petlja, tačnije ulaz/izlaz na autocestu Koridora 5C na području Nemile.

Budući da je procijenjeno kako bi ova izmjena doprinijela značajnom razvoju lokalne zajednice, prije svega navedne regije, bilo je, a i danas je, opravdano da se ovaj prijedlog ozbiljno razmotri kako bi stanovnici tog dijela u bližoj ali i velikog broja naselja u neposrednoj okolini imali mogućnost bržeg i jednostavnijeg korištenja spajanja na autocestu Koridora 5C.

I pored toga što je u Odluka o donošenju Prostornog plana područja posebnih obilježlja od značaja za Federaciju BiH ” Autocesta na koridoru 5c” u Federalnom Parlamentu donesena ravno prije godinu dana, a u međuvremenu su počeli i radovi na pomenutoj dionici, o ovoj temi se mora što hitnije razgovarati i razmotriti donošenje odluka kojima bi mještani Nemile dobili ono što zaslužuju.

Nakon što je i Premijer Federacije Bosne i Hercegovine, gospodin Nermin Nikšić iskazao spremnost na iznalaženju rješrnja ovog problema, ovu priliku koristim da pozovem i sve druge zastupnike iz ZDK, a naročito iz Zenice, koji imaju mandate u Predstavničkom domu i u Domu naroda da podrže inicijativu i na svaki mogući način kroz dopunu Prostornog plana, čak i uz političke nesuglasice po drugim pitanjima, izlobiramo i izborimo uključenje/isključenje u naselju Nemila.

Zahvaljujem se ovom prilikom kolegi koji u Domu naroda, također ulaže napore za našu lokalnu zajednicu, mom sugrađaninu Almiru Babajiću.