Portal 072info

VALTER SLAVI ROĐENDAN: Bata Živojinović napunio 81 godinu (VIDEO)

Velikan srpskog i jugoslovenskog filma Velimir Bata Živojinović danas puni 81. rođendan. Živojinović, koji je rođen 5. juna 1933. u Koraćici kod Mladenovca, nedaleko od Beograda, odigrao je mnoštvo uloga na prostoru negdašnje Jugoslavije.

U svijetu, posebno istočnim zemljama, poznat je prije svega po ulozi u filmu “Valter brani Sarajevo”, Hajrudina Krvavca, snimljenom prije 40 godina, koji je sasvim izuzetnu popularnost doživio u Kini.

Postoji čak i poseban dugometražni dokumentarac “Valter”, u režiji Andreja Aćina, na temu specifične popularnosti ovog filma.
Kao petnaestogodišnjak Živojinović je radio kao scenski radnik i statirao u Akademskom pozorištu “Branko Krsmanović” u Beogradu. Potom je pohađao glumačke škole u Nišu i Novom Sadu a potom i pozorišnu akademiju u Beogradu.

U Beogradskom dramskom pozorištu igrao je tokom nekoliko godina, i u tom periodu je imao i do 300 angažmana godišnje. Na filmu, kojem se potpuno posvetio, i koji ce ga proslaviti, debitovao je 1955. u filmu “Pesma sa Kumbare” Radoša Novakovića.

Prema Živojinovićevim riječima, prvu značajniju ulogu dobio je 1957. godine u filmu Veljka Bulajića, “Vlak bez voznog reda”.
Živojinović je igrao u više od 340 filmova i TV serija. Posebno su ga proslavili partizanski filmovi, njih čak 35.

Publika ga vjerovatno najviše pamti po ulogama u partizanskim filmovima snimanim šezdesetih i sedamdesetih godina, poput “Valter brani Sarajevo”, “Krvavca”, “Bitka na Neretvi” i “Kozara” Veljka Bulajića, kao i po ulogama u filmovima “Breza” Ante Babaje, “U raljama života”, Rajka Grlića. Tu su, nesumnjivo, i antologijski filmovi srpske kinematografije “Maestro i Margarita”, “Skupljači perja”, “Tri”… Pamte se i njegove uloge u lakim komedijama.
Dobitnik je nagrade za životno djelo “Slavica”, u dva navrata “Zlatne arene” Jugoslovenskog filmskog festivala u Puli i brojnih drugih priznanja.
Živojinović je prije dvije godine doživio moždani udar i poslije uspješnog liječenja u bolnici “Sveta Sava” i na VMA, nakon mjesec i po dana pridigao se iz bolesničke postelje, brže nego mnogi mladi ljudi.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box