Portal 072info

VALTER SLAVI ROĐENDAN: Bata Živojinović napunio 81 godinu (VIDEO)

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Velikan srpskog i jugoslovenskog filma Velimir Bata Živojinović danas puni 81. rođendan. Živojinović, koji je rođen 5. juna 1933. u Koraćici kod Mladenovca, nedaleko od Beograda, odigrao je mnoštvo uloga na prostoru negdašnje Jugoslavije.

U svijetu, posebno istočnim zemljama, poznat je prije svega po ulozi u filmu “Valter brani Sarajevo”, Hajrudina Krvavca, snimljenom prije 40 godina, koji je sasvim izuzetnu popularnost doživio u Kini.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Postoji čak i poseban dugometražni dokumentarac “Valter”, u režiji Andreja Aćina, na temu specifične popularnosti ovog filma.
Kao petnaestogodišnjak Živojinović je radio kao scenski radnik i statirao u Akademskom pozorištu “Branko Krsmanović” u Beogradu. Potom je pohađao glumačke škole u Nišu i Novom Sadu a potom i pozorišnu akademiju u Beogradu.

U Beogradskom dramskom pozorištu igrao je tokom nekoliko godina, i u tom periodu je imao i do 300 angažmana godišnje. Na filmu, kojem se potpuno posvetio, i koji ce ga proslaviti, debitovao je 1955. u filmu “Pesma sa Kumbare” Radoša Novakovića.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prema Živojinovićevim riječima, prvu značajniju ulogu dobio je 1957. godine u filmu Veljka Bulajića, “Vlak bez voznog reda”.
Živojinović je igrao u više od 340 filmova i TV serija. Posebno su ga proslavili partizanski filmovi, njih čak 35.

Publika ga vjerovatno najviše pamti po ulogama u partizanskim filmovima snimanim šezdesetih i sedamdesetih godina, poput “Valter brani Sarajevo”, “Krvavca”, “Bitka na Neretvi” i “Kozara” Veljka Bulajića, kao i po ulogama u filmovima “Breza” Ante Babaje, “U raljama života”, Rajka Grlića. Tu su, nesumnjivo, i antologijski filmovi srpske kinematografije “Maestro i Margarita”, “Skupljači perja”, “Tri”… Pamte se i njegove uloge u lakim komedijama.
Dobitnik je nagrade za životno djelo “Slavica”, u dva navrata “Zlatne arene” Jugoslovenskog filmskog festivala u Puli i brojnih drugih priznanja.
Živojinović je prije dvije godine doživio moždani udar i poslije uspješnog liječenja u bolnici “Sveta Sava” i na VMA, nakon mjesec i po dana pridigao se iz bolesničke postelje, brže nego mnogi mladi ljudi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)