VEČERAS: Divanhana u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica

VEČERAS: Divanhana u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica

Divanhana

[dropcap style=’default’]U[/dropcap] okviru 18. MKM “Zeničko proljeće” večeras će u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica po prvi put nastupiti bend Divanhana sa početkom u 19.30 sati.

Divanhana izvodi tradicionalnu muziku u novim aranžmanima koji su nastali kao rezultat fuzije jazz, pop i klasične muzike 20. stoljeća. Namjera benda je njegovanje i prezentiranje ne samo urbane tradicionalne muzike Bosne i Hercegovine, već i tradicionale muzike zemalja Balkana, sa posebnim akcentom na sevdalinku.
Bend je osnovala grupa mladih studenata na Muzičkoj Akademiji u Sarajevu početkom 2009. godine.

Debitantski CD pod nazivom “Dert” snimaju u februaru 2011. godine u studiju Fattoria Musica u Osnabrucku u saradnji sa jednim od najpriznatijih evropskih world music producenata Walterom Quintusom. Album objavljuju u maju 2012. godine. Album biva rezultat dužeg etnomuzikološkog istraživanja, te pojedine pjesme koje se nalaze na CD-u nisu nikada ranije snimane i prezentovane javnosti.

Nakon uspješnog i nadahnjujućeg iskustva, bend nastavlja da njeguje tradicionalnu muziku Balkana, te početkom septembra 2011. godine počinje da priprema novi projekat sa mladom sarajevskom umjetnicom Leilom Ćatić. Ponovo ekspreminetišu sa novim zvukom i fuzijom više muzičkih stilova.

Prvi singl “Evo srcu mome radosti” koji je najavio njihov novi projekat realizovan je u saradnju sa priznatim klasičnim gitaristom Sanelom Redžićem, koji godinama ostvaruje velike rezultate širom Evrope i svijeta. Singl je objavljen u decembru 2011. godine.

Nedugo nakon toga Divanhana biva učesnik prestižnog jazz festivala “12 Points” u Portu, gdje kao jedini balkanski predstavnik oduševljava portugalsku publiku i prima iznimno pozitivne kritike evropskih nezavisnih jazz medija. Povratkom u BiH bend radi punom parom i već u aprilu 2012. godine dogovaraju saradnju sa virtuoznim italijanksim pijanistom Liviom Minafrom, kojeg su prethodno upoznali u Portugalu. Plod ove saradnje su singlovi “Crven Fesić” i “Oj,ovcarče”.

Nedugo zatim bend realizuje izuzetno uspješnu ljetnju turneju, te učestvuju na raznim evropskim festivalima kao što su: Babel Sound Camp(Balaton/Mađarska), Kertem Fest (Budimpešta/Mađarska), Keltika Fest (Cerkno/Slovenija), Sarajevo Sevdah Festival (BiH), Banja Luka Sevdah Festival , i mnogi drugi.

Divanhana postepeno postaje sve zvučnije ime u svijetu world music-a te svoj rad krunišu učešćem na World Music Expo-u (WOMEX) koji se održao u Thessalonikiju (Grčka), u mjesecu oktobru 2012. godine.

Izdavanje novog albuma planirano je sredinom 2013. godine.

Divanhanu čine: Leila Ćatić, Neven Tunjić, Nedžad Mušović, Azur Imamović, Rifet Čamdžić, Ismar Porić, Danijel Čondrić, Irfan Tahirović.

Prodaja karata – blagajna pozorišta od 15.30 sati, a cijena ulaznice je 5,00 KM, a valja istaći da je ostalo veoma malo ulaznica.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS

POVEZANE OBJAVE