Portal 072info

Vibracije u automobilu su uzrok pospanosti vozača

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Mnogi roditelji pribjegavaju kratkoj vožnji automobilom kada žele da uspavaju dijete. Ipak, isti proces koji će uspavati bebu uspavaće i vozača.
Ponekad je dovoljno samo 15 minuta nežnih vibracija u automobilu da se smanji budnost vozača i analogno tome izazove pospanost, kažu naučnici i pozivaju proizvođače automobila da redukcijom tih vibracija spasu živote.

“Naša studija pokazuje da stalne vibracije na niskim frekvencijama, onakve kakvima smo izloženi u vožnji, progresivno izazivaju pospanost i kod ljudi koji su odmorni i zdravi”, rekao je glavni autor studije Stiven Robinson.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Studiju je sproveo Univerzitet u Melburnu u Australiji, zemlji u kojoj je 20 odsto fatalnih saobraćajnih nesreća uzrokovano umorom. Brojke su jednako visoke u Evropi, piše N1.

“Petnaest minuta od početka vožnje polako nastupa pospanost. Već nakon pola sata to znatno utiče na sposobnost vozača da ostane koncentrisan i budan”, rekao je Robinson.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Umor može biti znatno opasniji čak i od vožnje u pijanom stanju. U Njemačkoj, na primjer, dvostruko su više pogibija na putu uzrokovali vozači koji su zaspali za volanom, nego oni pod dejstvom alkohola.

Naučnici su ispitivali frekvenciju otkucaja srca kod 15 dobrovoljaca na virtualnom simulatoru monotone vožnje autoputem sa dvije trake. Oni koji su bili izloženi vibracijama osjećali su se znatno umornije od onih kojima su vibracije uskraćene.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Naučnici sada pozivaju proizvođače automobila da dizajniraju sjedišta tako da se smanje vibracije i njihov uspavljujući učinak.

Do tada, preporučuju da se umor za volanom prevlada zaustavljanjem automobila i odmorom, jer, suprotno uvreženom vjerovanju, otvaranje prozora, pojačavanje muzike ili energetski napitak, neće pomoći pri eliminaciji umora, prenosi N1.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)