Vijeće ministara danas o novom direktoru OSA-a i njegovom zamjeniku

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Vijeće ministara BiH danas bi, kako se očekuje, trebalo imenovati novog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) i njegovog zamjenika.

Stranke Osmorke predložit će ime direktora, a SNSD zamjenika direktora OSA-e.

Kako smo već pisali, Klix.ba saznaje da su stranke Osmorke blizu dogovora direktor bude Samir Suljagić, koji je prije 20 godina radio pri OSA-i, a posljednji mandat imao je na mjestu direktora Zavoda Pazarić. Suljagić je prijedlog SDP-a i njegovo ime je već dostavljeno određenim ambasadama kao vid konsultacije.

ČITAJ JOŠ:  Tek što su zasjeli u fotelje odmah raspisali tendere za aviokarte, hotelski smještaj…

U kontekstu novog direktora OSA-e kao potencijalni kandidat spominjao se i Erduan Kafedžić, šef Ureda za borbu protiv korupcije u KS.

Ono što se zna jeste da će zamjenik direktora biti Risto Zarić, koji je već bio na toj funkciji, što je sinoć potvrdio lider SNSD-a Milorad Dodik.

Inače, procedura imenovanja direktora OSA-e je da to Vijeće ministara imenuje i razrješava na prijedlog predsjedavajućeg i u konsultacijama sa članovima Predsjedništva BiH te Izvršnog odbora i Sigurnosno-obavještajne komisije.

ČITAJ JOŠ:  Ko ispunjava uslove za nove direktore policijsko sigurnosnih agencija, a ko ne

Imenovanje direktora se prema pravilniku vrši na osnovu pokazane profesionalnosti i iskustva stečenog na obavještajno-sigurnosnim poslovima. Generalni direktor OSA-e se imenuje na mandat od četiri godine i može se obnoviti jednom.

Klix

GODISNJICA
MARKETING