Visoki NATO zvaničnik tvrdi: Imamo plan u slučaju nuklearne katastrofe u Zaporožju

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NATO je razradio planove za različite scenarije koji bi se mogli dogoditi u vezi s ratom punog opsega u Ukrajini, posebno za nuklearni incident u nuklearnoj elektrani Zaporožje (ZNPP) pod ruskom okupacijom.

Baiba Braže, pomoćnica generalnog sekretara NATO-a za javnu politiku kazala je ovo u intervjuu za portal Evropska pravda.

Opasnost za hlađenje nuklearnih blokova

Braže je napomenula da ne želi špekulirati o različitim scenarijima koji bi se mogli odvijati u ZNPP-u, uglavnom zbog rušenja brane hidroelektrane Kakhovka, što predstavlja opasnost za hlađenje nuklearnih blokova.

– Postoji jasno objašnjenje Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i izjava Rafaela Grosija (Grossi), generalnog sekretara IAEA, o tome da postoji dovoljna količina vode potrebna za hlađenje blokova u sljedećih nekoliko mjeseci. Dakle, sada je važno iskoristiti ovo vrijeme kako bismo se pripremili za sve moguće vanredne situacije i osigurali odsustvo rizika od nove katastrofe – rekla je.

Braže je istaknula kako je NATO odbrambeni savez čija je glavna zadaća kolektivna odbrana 31 države članice i njihovog stanovništva.

Planovi zaštite i pouzdane snage

– Dakle, potrebni su nam planovi zaštite koji će se ispuniti, a za koje moramo imati dovoljne i pouzdane snage, vojne i civilne. NATO nije samo vojska. Sve ovo govorim kako bih objasnio. Naravno, NATO ima potrebne planove – dodala je Braže.

Kazala je da je Savez “vrlo oprezan” kada su u pitanju bilo kakve špekulacije o nuklearnom sektoru, jer pitanje nuklearnog odvraćanja “izaziva određenu zabrinutost u društvu”.

Ranije je otkriveno da će Rafael Grosi, generalni sekretar IAEA-e, biti na čelu sljedeće misije u ZNPP-u nakon što su Rusi digli u zrak HE Kahovka.

Avaz